Pochutiny v kuchyni - po čom nám baží jazýček
Správne ochutenie pripravovaných jedál a použitie prísad patrí ku kulinárskemu umeniu a správni gurmáni považujú práve toto umenie za dominujúce v gastronómii.
Kuchári používajú do pokrmov pochutiny od výmyslu sveta, my si povieme niečo o tých základných ingredienciách, ktoré aplikujeme v našej kuchyni.
Smotana
Smotana je mliečny výrobok s vyšším obsahom tukov, získava sa odstreďovaním mlieka. Je to hodnotná, ľahko stráviteľná potravina s vysokou energetickou hodnotou. V kuchyni sa používa na zjemnenie omáčok, polievok, na prípravu pien, do nápojov a koktailov. Smotana na šľahanie s vysokým obsahom tuku má široké uplatnenie v studenej kuchyni a v cukrárskej výrobe.
Jogurt
Jogurt je takisto mliečny produkt s vyvinutou mikroflórou a hojne sa využíva pri príprave omáčok, mäsa či šalátov, môže byť zdravou súčasťou rôznych nátierok i šalátových dresingov. Jogurt v teplej kuchyni dodáva zvláštnu chuť mäsám, zelenine, zemiakom aj hydine. Ak teda varíme s fantáziou a skúšame postupne zaujímavé recepty svetových kuchýň, pri varení spotrebujeme jogurtu habadej.
Majonéza
Pravá, základná majonéza pochádza z francúzskej kuchyne a je zložená z čerstvých žĺtkov, oleja, octu alebo citrónovej šťavy. Zo základnej sa pripravuje majonéza korenená a špeciálne druhy. Majonéza je dôležitou súčasťou zeleninových, zemiakových či cestovinových šalátov. Takisto sa stala obľúbenou a výbornou prílohou k pečenému i varenému mäsu alebo k vyprážanému syru.
Tatárska omáčka
V stredoveku sa táto ochutená majonéza pripravovala zo žĺtkov, bieleho vína, masla, vývaru, pomarančového džúsu, čierneho korenia, soli a trochy horčice. Dnes sa do majonézy pridáva horčica, ocot, soľ, bylinky, mleté biele korenie, worcesterská omáčka, uhorky a cibuľa. Používa sa najmä ako ochucovadlo, ale môžeme s ňou veľmi chutne smažiť, piecť či variť. A výsledkom je krehké a šťavnaté mäso.
Topený syr
Topené syry sú mäkké syry, ktoré sa vyrábajú z jedného alebo viacerých druhov syrov, mäkkých i tvrdých. Ich konzistencia je polotuhá, takže ich možno výborne natierať na pečivo. Okrem toho sa pri varení môžu pridávať do polievok, omáčok, do zapekacích dresingov, k mäsitým alebo bezmäsitým pokrmom či do slaných koláčov. Využívajú sa v studenej kuchyni do nátierok a náplní.
Tvrdý syr
Pod tvrdým syrom rozumieme syr tuhej konzistencie, ktorý možno krájať na plátky a predovšetkým strúhať. Vyrába sa nespočetne veľa druhov a medzi najznámejšie patrí eidam, ementál, gouda, parmezán, čedar či náš oštiepok. Tvrdý syr sa používa do zapekaných jedál, pridáva sa do polievok, omáčok a nátierok, na posypanie cestovín či polievok. Nakrájaný na plátky a obalený sa aj vypráža.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK