Presunúť na hlavný obsah

Namiesto výživových doplnkov siahnite po mandliach

Zdravie a relax

Lesklé vlasy a napnutá pleť. Prečo jednoducho nepomôcť vašej kráse?

Mandle nielen výborne chutia, ale ukrývajú v sebe množstvo vzácnych látok prospešných pre zdravie aj krásu. Obsah horčíka je 300 mg na 100 g, vápnika 250 mg na 100 g a podobné množstvá draslíka, železa aj zinku. Ďalej sa v mandliach nachádzajú dôležité vitamíny ako vitamín E a vitamíny skupiny B (riboflavín, thiamín, kyselina listová). Okrem toho v mandliach nájdeme vlákninu aj bielkoviny. Vitamín E je nie nadarmo označovaný za vitamín krásy, je podpísaný pod správnu hydratáciu pleti, ale môže aj za jej pružnosť a zdravú farbu.

Práve vysoký obsah horčíka je to pravé, čo potrebujeme pre lesklé a zdravé vlasy, pevné nechty a zdravo vyzerajúcu pleť. Namiesto výživových doplnkov preto radšej siahnite po mandliach, ktoré vám dodajú všetky potrebné živiny pre krásu. Stačí zjesť 6až 10 mandlí a výsledok sa dostaví po mesiaci ich pravidelného konzumovania. Nedostatok horčíka aj zinku sa práve na pleti odzrkadlí naozaj viditeľne, je povädnutá, môžu sa vo väčšej miere tvoriť vyrážky. Podobne sú na tom aj vlasy aj nechty, nedostatok týchto látok spôsobí ich lámovasť.

Nespornou výhodou konzumácie mandlí je aj skutočnosť, že horčík sa v nich nachádza spoluz s vápnikom. Práve horčík totiž napomáha lepšiemu vstrebávaniu vápnika v ľudskom organizme.

Prečo siahnuť po mandľovom oleji?

Obsahuje vitamíny A e E, minerály (draslík, vápnik, horčík, fosfor, síru) a mnohé iné látky, prospešné pre organizmus. Mandľový olej je dobrým masážnym olejom predovšetkým na natiahnuté svaly a väzy, lieči popáleniny na koži, opuchy. Ošetruje hrubú, popraskanú a suchú pokožku, lieči ekzémy a akné. Olej sladkých mandlí sa tiež používa pri masážach na posilnenie nervov. V kozmetike sa pridáva do detských prípravkov, ukľudňujúcich zaparenú pokožku. Ako vlasové tonikum pôsobí nielen na pokožku hlavy a lupiny, ale je tiež výborný pre mozog (podľa ajurvédy zlepšuje pamäť, inteligenciu a rýchle uvažovanie).

Mandľový olej sa používa najmä v studenej kuchyni k príprave šalátov, dresingov a pre zjemnenie jedál. Keďže je pomerne sýty, dáva sa ho menšie množstvo než iných olejov. Ajurvéda odporúča mandľový olej ako nervové tonikum pre dobrý spánok, večer jednu čajovú lyžičku mandľového oleja s mliekom.

Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock