Presunúť na hlavný obsah

Čokoláda - malá modla maškrtníkov

Zdravie a relax

Čo všetko sa dá o čokoláde napísať, aby sme ocenili jej osobitné postavenie v potrave človeka?

Napríklad aj to, že už malá tabuľka tejto pochutiny prináša príjemné pocity, preto sa na ňu dá celkom dobre zvyknúť a človek ju dosť často začne pokladať za pravidelnú súčasť jedálneho lístka. Prečítajme si o niektorých jej vlastnostiach, aby sme vedeli oceniť výnimočnosť čokolády.

Podporuje libido
Čokoláda je asi prvá pochutina, ktorá nám napadne, keď začujeme slovo afrodiziakum. Na posilnenie libida jej netreba zjesť príliš veľa, stačí pár kociek a najlepšie je zvoliť kvalitnú horkú čokoládu. Nevýhodou je, že povzbudzujúco pôsobí iba u žien, u mužov účinkujú iné afrodiziaká.

Krásne vonia
Niektoré čokolády voňajú tak intenzívne, že keď otvoríme ich obal, ovanie nás oblak intenzívnej vône. Ale väčšinou je vôňa slabšia, čo však neznamená, že čokoláda je menej kvalitná. Vôňa môže pripomínať konkrétne reálne prvky (ovocie, kvety, korenie), ale môže vyvolať aj  abstraktné predstavy.

Dobre sa rozpúšťa
Keď vložíme do úst kocku čokolády, treba si ju aj náležite vychutnať. Ideálne tak, že ju necháme v ústach rozplynúť. Ak máme nutkanie do nej zahryznúť, skúsme sa ovládnuť. Dobrú horkú čokoládu spoznáme i rukami. Ak podržíme kocku medzi prstami, začne sa veľmi rýchlo roztápať a uvoľňovať jemný tekutý film.

Prudko sa láme
Lom čokolády má byť hladký, jednoliaty, nie zrnitý a môžu sa tvoriť zaoblené, akoby pokrivené hrany. Vzniknú prudkým zlomením čokolády. Dobrá horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa je krehká - pri tlaku prstov najprv odporuje a potom náhle praskne a pri tom krátko "zachrúme“.

Pôsobí energeticky
Ak plánujeme horskú turistiku, vysokohorskú expedíciu alebo iný výnimočne náročný druh športu, nemali by sme zabudnúť vziať so sebou jednu či dve tabuľky čokolády. Ide o takmer dokonalú energetickú bombu. Čokoláda je aj v denných  prídeloch americkej armády a jedia ju aj astronauti vo vesmíre.

Znižuje tlak
Súčasťou čokolády sú látky, ktoré znižujú krvný tlak - flavonoidy. Dobrovoľníci s neliečeným vysokým krvným tlakom jedli v rámci vedeckej štúdie tyčinku horkej čokolády denne. Za dva týždne u tejto skupiny dobrovoľníkov vedci zaznamenali významný pokles krvného tlaku.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK