Pripravte chutný makový závin
Chutné koláče podľa tradičných receptov? Skúste to napríklad s makovým závinom. Ratolesti určite potešíte.
Makový závin
Potrebujeme:
- Na cesto:
- 1 balenie Buchiet v prášku
- 260 ml vlažnej vody
- 120 ml oleja
- 1 vajce
- Na náplň:
- 250 g maku
- 300 ml mlieka
- 80 g cukru
- 1 balíček škoricového cukru
- nastrúhanú kôru z 1 chemicky neošetreného citróna
- 2 vrchovaté PL ríbezľovej marmelády
Postup:
1. Na prípravu cesta vsypeme obsah vrecka so zmesou na buchty do misy, zmiešame s pribaleným droždím. Pridáme vodu a olej. Všetko dobre premiešame a ručne spracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Cesto posypeme múkou a v zakrytej mise necháme na teplom mieste 45-60 minút kysnúť.
2. Na prípravu náplne pomelieme mak, nasypeme ho do horúceho mlieka a za stáleho miešania všetko povaríme asi 5 minút do zhustnutia. Náplň osladíme cukrom a škoricovým cukrom, dochutíme citrónovou kôrou a ríbezľovou marmeládou. Ak je náplň príliš riedka, zahustíme ju troškou strúhanky alebo rozdrvenými piškótami.
3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyváľame tenký plát asi 40 cm široký. Potrieme náplňou v rovnomernej vrstve a opatrne zrolujeme.
4. Závin prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v predhriatej rúre (v elektrickej na 180 °C, v teplovzdušnej na 160 °C a v plynovej rúre na stupni 2-3).
5. Pred podávaním závin nakrájame a podľa chuti pocukrujeme.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr. Oetker