Presunúť na hlavný obsah

Zázvor prináša do kuchyne pikantný dych exotiky

Recepty

Zázvor je rastlina vysoká asi jeden a pol metra, pôvodom z Ázie.

Má žlté kvety, ale známy je najmä vďaka svojmu koreňu, ktorý má pikantnú príchuť s nádychom exotiky. Zázvor obsahuje veľké množstvo chemických látok a jeho typickú chuť zabezpečujú rôzne esenciálne oleje. Najskôr sa zázvor používal čerstvý alebo sušený, neskôr  dokonca naložený v cukre.

Kadečo zázvorové
Zázvor sa dá konzumovať v mnohých podobách – či už ako zázvorový čaj, ale tiež kandizovaný, nakladaný, nastrúhaný, sušený, drvený, lisuje sa z neho olej a známe je aj zázvorové pivo.

Kúzelník trávenia
Medzi najvýznamnejšie a najužitočnejšie účinky zázvoru patrí podpora trávenia, afrodiziakálne účinky, pomoc v tehotenstve, potlačenie bolestí hlavy, prevencia proti nádche, chrípke a dokonca aj rakovine. Potraviny ochutené zázvorom sa ľahšie konzumujú, pretože podporuje tvorbu slín.

Rýchly recept: Mrkvová polievka so zázvorom a jogurtom

Suroviny:
- 750 g mrkvy
- cibuľa
- 1 l zeleninového vývaru
- PL masla
- pol kl najemno nasekaného čerstvého zázvoru
- 100 ml mlieka
- soľ
- čierne korenie
- 100 ml bieleho jogurtu

Postup
1. Mrkvu umyjeme, ale ju nelúpeme. Šupka mrkvy má totiž najviac živín, preto mrkvu len poriadne očistíme. Nakrájame ju na kolieska a odložíme bokom.
2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Vo väčšom hrnci rozpustíme maslo a dáme naň restovať cibuľu, potom prihodíme mrkvu a približne 3 minúty smažíme, zalejeme vývarom a varíme domäkka, približne 15 minút.
3. Uvarenú mrkvu rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme nasekaný zázvor, osolíme, okoreníme a prilejeme mlieko.
4. Polievku necháme ešte prejsť varom a môžeme ju podávať ozdobenú jogurtom.

Tip lenivého labužníka
Desať gramov čerstvo nastrúhaného zázvoru varíme 5 minút v 1 l vody, pretlačíme cez cedidlo a do vzniknutého čaju pridáme šťavu z jedného citróna alebo pomaranča, osladíme a pijeme horúce.