Presunúť na hlavný obsah

Klasika po novom: Pripravte si chutné kačacie stehno

Recepty

Vyskúšajte obľúbenú klasiku trochu inak. Pripravte si kačacie stehno podľa receptu Vojtecha Artza.

Konfitované kačacie stehno so staročeským cibuľovým prívarkom

Potrebujeme:
- 4 kačacie stehná
- 500 g kačacej alebo husacej masti
- morská soľ hrubozrnná
- bobkový list
- čerstvý tymian čerstvý
- 1 mrkva
- 1 šalotka
- kúsok zeleru
- 4 klinčeky
- 1 - 2 väčšie zemiaky v šupe
- 500 g cibule
- 3 bobkové listy
- 120 g údenej slaniny
- 2 PL trstinového cukru
- morská soľ
- 100 ml vínneho octu
- maslo
- rasca
- 120 ml smotana na šľahanie 33 %

Postup:
1. Kačacie stehná: Hrubozrnnú soľ zmiešame s korením a vtrieme do kože kačacích stehien deň vopred. Druhý deň ich opláchneme od soli a vložíme do rozohriatej masti spolu s koreňovou zeleninou, korením a bylinkami. Konfitujeme úplne ponorené v masti pri teplote 140 °C asi 2 hodiny alebo pri teplote 85 °C 10-12 hodín (kým mäso samo skoro neodpadá od kosti). Mäso z masti vyberieme až tesne pred podávaním. Vložíme na krátko pod rozohriaty gril alebo do rúry, aby sme dosiahli zlatistú a chrumkavú kôrku.

2. Staročeský cibuľový prívarok: Zemiaky dôkladne umyjeme a do 1/3 nakrojíme, upečieme v rúre na 210 °C asi 1 hodinu a dužinu ešte za tepla vydlabeme. Rozmixujeme s troškou smotany do hladka a použijeme na zahustenie prívarku. Bielu cibuľu očistíme a nakrájame na rezančeky a orestujeme na masle s na kocky nakrájanou slaninkou a rascou. Pridáme hnedý cukor, soľ, zastrekneme vínnym octom a necháme zredukovať na polovicu. Nakoniec zahustíme pripraveným pyré z pečených zemiakov a povaríme na požadovanú konzistenciu.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: z knihy Kuchárska elita: Vojto Arzt u vás doma