Presunúť na hlavný obsah

Ako skladovať banány a pomaranče?

Lifestyle

Ani prezreté banány ešte nemusia putovať do koša, dajú sa využiť.

Ak máte zvyk všetko ovocie uskladňovať v chladničke, s banánmi to nerobte. Neznášajú nízke teploty, stačí, ak ich zavesíte v špajzi či v kuchynskej skrini špičkami nadol a vydržia dlhšie.

Aby nakrájané banány nesčerneli, nakríklad keď z nich robíte ovocný šalát, pokvapkajte ich šťavou z citróna alebo z ananásu.

Ak nakúpite banánov priveľa a prezrejú, ešte ich nemusíte vyhodiť, pripravte z nich sladkú pochúťku. Stačí, ak ich rozmixujete, zmiešate s jogurtom, medom a posekanými orechami. Takýto dezert treba však rýchlo skonzumovať.

Podobne ako banány, ani citróny nepatria do chladničky, lebo v nej vysychajú a strácajú vôňu. Mali by sa skladovať v špajzi, v ktorej je o pár stupňov chladnejšie ako v kuchyni.

Ak chcete z citróna vytlačiť čo najviac šťavy, najskôr ho pogúľajte po stole. Ak potrebujete len pár kvapiek a viete, že ho nespotrebujete celý, urobte doň len malú dierku, napríklad špáradlom, a pár kvapiek vytlačte. Citrón nevyschne ani nesplesnivie a môžete ho ešte použiť.

Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock