Presunúť na hlavný obsah

Stolovanie je obrazom národa

Recepty

Britský spisovateľ Peter Mayle vraj za svoj prerod na gurmána vďačí ceste do Francúzska.

V devätnástich rokoch pochopil, že jedlo je viac ako len palivo a vôbec nemusí vyzerať a chutiť šedivo. Naopak - poznávanie jedla je cesta plná dobrodružstiev a objavov. Prečo však mnohí Slováci žijú v podobnej gastronomickej divočine, akou bolo povojnové Anglicko?

Gurmáni už dlhšie nariekajú nad upadajúcou kultúrou stravovania. Jeme rýchlo, úchytkom popri iných činnostiach, vôbec sa na jedlo nesústredíme a často nám vôbec nezáleží na tom, čo vlastne jeme. Nedbáme na to, či rodina spoločne stoluje - a to doslova. Stolovanie predsa nie je napchávanie sa čímsi na gauči pri sledovaní seriálu.

"Každá krajina má svoje zvyky, ale Francúzi vždy určovali trend v stolovaní. A príklad si treba brať od tých najlepších," hovorí šéfkuchár Peter Duranský. V skratke to vystihol práve Brit Peter Mayle: "Francúzov od ďalších národov sveta neodlišuje len to, čo jedia, ale aj to, ako jedia. Na jedlo sa sústredia až tak, že si na ten čas odoprú aj inak pre nich typické potešenie hádať sa spolu o čomkoľvek. Sú pevne rozhodnutí z jedla vydobyť každú štipku slasti."

Napríklad si raz týždenne doprajú niekoľkohodinový sviatočný obed, pri ktorom sa stretnú deti, rodičia, prarodičia a občas dokonca aj rodinný pes. V tejto tradícii síce Francúzi dosiahli mimoriadne majstrovstvo, ale čo bráni Slovákom prebrať tento zvyk aspoň v menšom meradle? Na začiatok by možno stačilo trvať na spoločnom rodinnom stolovaní. Šéfkuchár Duranský hovorí, že v zahraničí sa rodina pri stole bežne stretáva, ale u nás akoby tento zvyk zanikal.

Príklad z rodiny je dôležitý, na to upozorňuje aj ďalší známy šéfkuchár Jaroslav Žídek. Kde inde sa deti majú naučiť zásadám stolovania? Ďalším krokom je návšteva reštaurácií. Niektorí ľudia do nich chodia tak zriedkavo, že vlastne ani netušia, koľkokrát sa stanú svedkami reštauračných barbarstiev, alebo sa ich dokonca sami dopúšťajú.

Peter Duranský spomína svoje zážitky z cesty po Nórsku: "Veľmi na mňa zapôsobilo, akí sú Nóri progresívni a kreatívni v gastronómii. Varia úplne inak ako my na Slovensku. Nevaria len ťažké jedlá, ale sústreďujú sa aj na zdravé jedlá z rýb. Čerstvé ryby vylovené z mora chutia neskutočne dobre. Aj v Nórsku fungujú fast foody, v reťazcoch sa tu konzumuje pizza či suši ako všade na svete, ale mám pocit, že ľudia sa tam snažia hľadať zdravší spôsob prípravy. A sú hrdí na svoje úžasné jedlo bacalao," hovorí šéfkuchár.

Slováci sú v jedle často konzervatívni, uprednostňujú overené chute. Vidieť to dokonca aj v populárnych televíznych šou o varení. Ak v relácii súťažia laici, často neocenia vychýrené a v cudzine cenené pochúťky. Pred tafelspitzom, nad ktorým by sa Rakúšanom zbiehali slinky, uprednostnia klasické rezne. Netušia, čo je gratinovanie, pod slovom paté hádajú čosi zo zemiakov a skutočným znalcom jedla z týchto relácií môže prísť až zle.

Dokonca ani ich povedomie o takom tradičnom nápoji, ako je káva, nie je nič extra. Baristka Anna Ribovičová odhaduje, že pomer tých, čo poznajú dobrú kávu od brečky, je nanajvýš 10 či 20 zo sto. "Väčšina ľudí sa pri káve rozhoduje skôr podľa značky, čo nie je celkom správne. Aj káva od renomovanej značky totiž môže byť pripravená zle. Myslím si však, že dnes sa už málokedy stretneme so zlou kávou, väčšinou je z rôznych dôvodov zle pripravená," tvrdí.

Pokiaľ ide o kávu, baristka Ribovičová považuje úroveň v slovenských podnikoch zatiaľ za dosť zlú. "Väčšinu majiteľov a barmanov ich práca nebaví, a tak jej nevenujú dostatočnú pozornosť. Mnohí ľudia pripravujúci kávu ešte stále nevedia, aký je rozdiel medzi espressom a veľkým pressom, ako správne napariť mlieko na cappuccino, prečo naň nedávať škoricu a podobne. Našťastie sa však situácia zlepšuje vďaka tomu, že káva čoraz viac nahrádza pivo alebo alkohol," nádejá sa.

Francúzi dávno zistili, že práca s jedlom a vínom stavia do popredia skôr lepšie stránky ľudskej povahy. Tak prečo sa nenakaziť touto radosťou?

Text: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK