Presunúť na hlavný obsah

Aj zamrazovanie má svoje pravidlá

Recepty

Skutočne, poviete si. Pretože doteraz ste zamrazovanie neriešili. Skrátka ste dali do mrazničky všetko, čo ste chceli, aby nejakú chvíľu vydržalo.

Lenže zamrazovanie má svoje jasné pravidlá. Prečítajte si ich v prípade, že si chcete o pár týždňov vybrať z mrazničky jedlo zdravé a nepoškodené. Zamrazovať možno čerstvé potraviny, napríklad ovocie, zeleninu, huby, bylinky, ale aj hotové jedlá.

Žiaden vzduch
Pozor na vzduch. Ak zamrazujete spomínané potraviny a vkladáte ich do mikroténového vrecka, odstráňte z neho čo najviac vzduchu. Inak by sa mohli poškodiť.

Raz a dosť
Čo raz rozmrazíte, už viac nezamrazujte. Toto pravidlo si osvojte, inak potraviny stratia veľkú časť biologickej hodnoty. V prípade zeleniny sa odporúča najskôr ju tepelne spracovať, až potom zamraziť.

Omáčky naporciujte
V prípade, že chcete zmraziť deťom zemiakové pyré, polievku alebo omáčku, naporciujte ju do vhodnej nádoby.

Mínus osemnásť
Bezpečné zmrazovanie – znamená to, že po týždňoch a mesiacoch vyberiete jedlo z mrazničky hygienicky nezávadné, dosiahnete pri teplote -18 °C.

Text: dz pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK