5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu diviny
Určite nazabúdajte na vhodné koreniny.
Mäso z diviny. Nie je to tak dávno, keď bola divina v našich obchodoch zriedkavosťou. Dnes už ju dostať častejšie, spotrebiteľ ju považuje za luxusnú pochúťku a je pre ňu ochotný siahnuť hlbšie do vrecka.
Nôž
Poľovníci používajú pri svojej práci pestrú paletu loveckých nožov, nám postačí kvalitný kuchynský nôž, ktorým divinu delíme na porcie, prípadne narezávame na prešpikovanie.
Slanina
Mäso z lovnej zveri obsahuje menej tuku ako mäso z domáceho či poľnohospodárskeho chovu, preto ho pri príprave dopĺňame slaninou.
Brusnice
Dopĺňajú zverinu svojou nezameniteľnou chuťou či už v podobe kompótu, omáčky alebo sú súčasťou tepelne upraveného mäsa.
Borievky
Sú v prírode pomerne ľahko dostupné a jemná aromatická príchuť ich zaradila k najčastejšie používaným ochucovadlám pri príprave diviny.
Rady na nezaplatenie
Zverina sa pri príprave zásadne neoplachuje vodou, takže niektoré časti nie sú dokonale očistené. K ich spracovaniu postačí nôž na oškrabanie a utierka na zotretie.
Dlhé naloženie do moridla nie je dnes už nutnosťou, kedysi sa týmto spôsobom úpravy nahrádzala chladnička a mraznička.
Pri akejkoľvek kuchynskej úprave diviny netreba šetriť dobrou slaninou.
Treba však šetriť vínom. Niektoré recepty ním síce priamo hýria, ale hlavným dôvodom je zrejme kuchárova nestriedmosť.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTERSTOCK