Presunúť na hlavný obsah

Avokádo, ryža a tekvica - rozpustia migrénu!

Zdravie a relax

Kto s migrénou mal dočinenia, vie, čoho je schopná. Človek má pocit, že bolesť nikdy neodíde a tá navyše nie je mierna, ale silná. Obvykle v oblasti očí a spánkov.

Toto ochorenie dostalo názov podľa gréckeho hemikrania, čo značí "pol hlavy“, asi preto, že predovšetkým "dostáva údery“ vrchná časť hlavy.

Migrénu treba liečiť, inak nás môže trápiť aj tri dni. Zhoršuje sa najmä počas fyzickej práce. Lepšie je, vo chvíli, keď nás prepadne, ľahnúť si a naplno odpočívať. Spolu s bolesťou má aj iné príznaky, napríklad dočasnú stratu periférneho videnia, slepé miesta na sietnici alebo citlivosť na hluk.

K migréne môže prispieť nízka hladina cukru v krvi. Predísť nej môžeme pravidelným stravovaním (päťkrát denne). Aby hlava nebolela, telu by nemal chýbať ani horčík. Nachádza sa v avokáde, v ryži a tekvici.

Diskutabilnou potravinou, ktorá síce obsahuje veľa horčíka, no zároveň sa považuje tiež v niektorých prípadoch za spúšťača migrény, sú orechy. Radšej ich teda nejedzte. A tiež čokoláda. Vedci sa zatiaľ jednoznačne nedohodli. Na jednej strane sa tvrdí, že patrí k spúšťačom migrény, iné štúdie prichádzajú s tým, že je menej škodlivá ako sa pôvodne predpokladalo.

Pomôžete si aj zvýšením dávok riboflavínu. Ten dokáže zvyšovať zásobu energie v mozgových bunkách. Ukázalo sa, že pacient s migrénou ju má žalostne nízku. Riboflavín sa nachádza napríklad v hubách a v hydine. 

A na záver zaujímavosť. Existujú aj ďalšie potraviny, ktoré migrénu spôsobujú a je ich veľa. Patrí sem napríklad slanina, feferónky, červené víno či glutamát sodný.

Text: dz pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK