Presunúť na hlavný obsah

Banán – všestranná žltá maškrta

Zdravie a relax

Aj v našich končinách je tento tropický plod veľmi obľúbený.

Banánovník je peknou a plodnou rastlinou, z jedného banánovníka sa dá pozberať aj 100 či 200 plodov, ktoré môžeme pridávať do ovocných šalátov a zmrzlinových pohárov, do pečených i nepečených tort a zákuskov, môžeme ich grilovať, piecť a flambovať, populárny je aj banánový kokteil alebo šľahaná pena s jogurtom a mnoho ďalších dobrôt. Dajú sa použiť aj na úpravu mäsových pokrmov ako exotická príloha alebo na zapekanie. Ak patríte medzi tých, ktorí trpia vysokým tlakom alebo vás trápia žalúdočné vredy, rýchlo uzavrite partnerstvo s banánmi, pomôžu vám.

Človeka bleskovo "nakopne"
Angličania tomu hovoria "kick", čo v slovenčine znamená "nakopnutie".  Množstvo prírodného cukru obsiahnutého v banáne sa rýchlo uvoľňuje do krvného obehu a takmer okamžite dvíha našu výkonnosť a schopnosť sústredenia. To dobre vedia všetci športovci, čerstvé aj sušené banány sú pre nich často rýchlym zdrojom energie a stimulátorom výkonnosti.

Rýchly recept: Kuracie karí prsia s banánmi

Potrebujeme:
kuracie prsia
citrónová šťava
drvený rozmarín a tymian
2 banány
3 strúčiky cesnaku
korenie karí
soľ
čierne korenie
olej

Postup:
1. Kuracie prsia nakrájame na menšie kúsky, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Posypeme práškovým rozmarínom a tymianom, zakryjeme pokrievkou a necháme v chlade odpočinúť.
2. Medzitým roztlačíme olúpané banány, pridáme k nim rozotrený cesnak a karí. Mäso opečieme dočervena na olejom potretej panvici. Vmiešame banány a krátko prehrejeme.
3. Podávame s varenou ryžou alebo vyprážanými zemiakovými hranolčekmi ozdobené plátkom pomaranča.

Desiata, ako sa patrí
Ak ste niekde počuli, že banány neobsahujú takmer žiadne vitamíny, je to omyl. Sú totiž pomerne bohatým zdrojom vitamínu A, niektorých vitamínov skupiny B a tiež vitamínu C. S prihliadnutím na ich sýtosť a obsah biologicky aktívnych látok sú výbornými a zdravými raňajkami alebo desiatou.

Náš tip:
Ošúpeme 2 banány, pomaly ich opečieme na masle, zalejeme 3 PL medu, lyžicou ich stále polievame a opekáme do svetlohneda. Nakoniec posypeme mandľami, vanilkovým cukrom a máme chutnú delikatesu.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK