Jesenné menu - skúste tekvicovú polievku so zázvorom a tuniakom
Z plodov jesene si pripravíte napríklad takúto chutnú polievku. Skúste, neoľutujete.
Tekvicová polievka s tuniakom a zázvorom
Potrebujeme:
- 1,5 kg tekvice
- 2 cibule
- 1,5 dl oleja
- 30 g čerstvého zázvoru
- 2 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 250 ml 33% smotany
- 60 g marinovaného zázvoru
- 100 g čerstvého tuniaka
- soľ
- čierne korenie
Postup:
1. Tekvicu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Upečieme nasucho v rúre, kým začnú kraje hnednúť (asi 30 minút na 180°C).
2. Medzitým na oleji speníme cibuľu najemno do sklovita, aby nechytila farbu, a zázvor najemno (môže byť aj nastrúhaný). Pridáme upečenú tekvicu a zalejeme vývarom, trochu osolíme, okoreníme, necháme tekvicu rozvariť, rozmixujeme, prilejeme smotanu a dochutíme soľou a korením.
3. Tuniaka osolíme a okoreníme a sprudka dokola opečieme, aby zostal uprostred surový. Nakrájame na tenké plátky. Marinovaný zázvor len odkvapkáme a položíme k opečenému tuniakovi.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty pripravil: Tomáš Opletal, šéfkuchár reštaurácie Flowers v Bratislave
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu