Plnená pečená morka s brusnicami - budete sa oblizovať!
Hydina je stále obľúbenou súčasťou na stole slovenských domácností. S brusnicovou omáčkou a šunkovou penou pripravíte chutnú morku.
Plnená morka s brusnicovou omáčkou
Suroviny:
- 4-5 kg morka
- 150 g oravskej slaniny
- tuk
- maslo
Šunková plnka:
- 2 rožky
- 2 vajcia
- 50 g šampiňónov
- 50 g šunky
- soľ
- čierne korenie
- petržlenová vňať
- 100-150 g obielených nasekaných mandlí
- mlieko
Brusnicová omáčka:
- 1 menšia cibuľa
- 50 g kandizovaného ovocia
- kôra z citróna (môže byť aj sušená)
- 1 malý brusnicový kompót
- 50 ml červeného vína
- šťavu z 1 pomaranča
- štipka zázvoru
- štipka čili
- 1 KL solamylu
Postup:
1. Morku nasolíme, naplníme plnkou a zašijeme. Dno pekáča vyložíme plátkami slaniny, prípadne pridáme ešte trochu tuku a morku položíme hore prsami. Navrch uložíme zvyšok slaniny. Celý pekáč prikryjeme dvoma vrstvami alobalu. Morku pečieme asi 8 hodín pri teplote 80 – 90 °C. Potom prepneme rúru na 180 °C. Počas pečenia zlievame šťavu, pred dopečením pridáme maslo, aby šťava nezhorkla. Morku dopekáme odkrytú, aby dostala zlatú farbu. Zliatu šťavu precedíme, vodu necháme pomaly vyvrieť a šťavu zahustíme škrobovou múčkou rozmiešanou vo vode. Podávame s brusnicovou omáčkou.
2. Šunková plnka: Rožky nakrájané na kolieska zalejeme mliekom, v ktorom sme rozšľahali žĺtky, pridáme soľ, korenie, petržlenovú vňať, nadrobno nakrájanú šunku a šampiňóny, nasekané mandle a nakoniec sneh z bielkov. Všetko dobre premiešame.
3. Brusnicová omáčka: Cibuľu nakrájanú nadrobno a kandizované ovocie zalejeme červeným vínom a necháme povariť. Keď sa voda odparí, prilejeme kompót, pridáme šťavu z pomaranča, zázvor a čili. Necháme ešte trochu povariť a zahustíme škrobovou múčkou, rozmiešanou v malom množstve vody (vína).
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Juraj Michalič pre Varechu, prílohu Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK