Presunúť na hlavný obsah

Čo máme najradšej a bez čoho sa v slovenskej kuchyni nezaobídeme

Recepty

Chceme sa zdravo stravovať, ale chleba a rezňov sa nevzdáme.

Chlieb náš každodenný

Podobne ako u našich južných susedov alebo stredomorských národov hrá u nás dôležitú úlohu chlieb. Voňavým bielym i čiernym slovenským chlebom zajedáme polievky, konzumujeme ho na raňajky a podávame k ďalším pokrmom.

Nedeľný šniceľ je na čele
V stravovaní sme konzervatívni. Najradšej jeme doma s rodinou a pravidelne varíme tradičné slovenské jedlá. Jedlá zo zdravých potravín nás príliš nelákajú. Napríklad na vrchole rebríčka najobľúbenejších jedál sa umiestňuje vyprážaný rezeň, ktorý vnímame ako víkendovú klasiku rodinného stolovania.

Vareškov tip
Rovnako tradičná je cvikla, ktorú stačí pol hodiny povariť, ošúpať, nastrúhať alebo nakrájať na kocky a pridať nastrúhaný chren. Takto pripravenú a rascou a soľou ochutenú cviklu môžeme hneď konzumovať alebo zaliať sladkokyslým nálevom a sterilizovať. Chutná a jednoduchá príloha.

V slovenskej kuchyni budeme potrebovať
Klobása
Najlepšie domáca, dobre zaúdená, so správnym pomerom mäsitých ingrediencií, papriky, korenia – štipľavá podľa gusta členov domácnosti. Husté polievky s ňou majú tú správnu chuť.

Cedidlo
Je potrebné pri poslednej fáze prípravy múčnych jedál, halušiek či pirohov. Staršie smaltované nahradzujú umelé či antikorové sitá.

Kapusta
Slovenská kuchyňa je ozaj tradičná v jej využití, či už v podobe surovej, alebo kyslej. Pojem slovenskej kapustnice má ozajstný cveng.

Zemiaky
Či už ako hlavné jedlo, prídavok do pokrmov, alebo príloha, Slováci si ich doprajú poriadne. Významom sa vyrovnajú, ba predbehnú výnimočnosť kapusty.

Múka
Naša klasická kuchyňa využíva múku v mnohých podobách, nielen na pečenie koláčov a zákuskov. V slovenskej kuchyni sa bez nej nedá existovať.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK