Dokonalosť chuti po česky: Pripravte si moravského vrabca
Tradičný moravský vrabec z bravčovej krkovičky je pochúťkou, ktorú nemilujú len "bratia" Česi. Určite ním ulahodíte aj na rodinnom stole počas nedeľňajšieho obeda.
Moravský vrabec s jabĺčkovou kapustou a knedľou
Potrebujete:
- 800 g bravčovej krkovičky
- 4 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 KL celej rasce
- 400 g kapusty
- 2 jablká
- 100 ml jablčného džúsu
- cukor
- 1 ks celej škorice
- toastový chlieb
- 200 g slaniny
- 4 vajcia
- 50 ml mlieka
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 50 ml oleja
- soľ, mleté čierne korenie, cukor
Postup:
1. Mäso nakrájame na kocky, pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, rascu, osolíme a okoreníme. Zmes dáme piecť do rúry pri 180 oC, po 10 minútach podľa potreby podlejeme vodou, prikryjeme a dusíme, až je mäso mäkké.
2. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme rascu, cukor a premiešame. Pridáme kapustu, celú škoricu, nastrúhané jablká, podlejeme jablčným džúsom a dusíme do mäkka. Dochutíme.
3. Toastový chlieb nakrájame na malé kocky a necháme ich usušiť. Medzitým opražíme slaninu nakrájanú na kocôčky. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky, z ktorých vyšľaháme tuhý sneh. K usušeným kockám pečiva pridáme slaninu, vmiešame žĺtky, zalejeme mliekom, pridáme nasekanú vňať a nakoniec zľahka zamiešame sneh. Dosolíme. Z hotovej zmesi tvarujeme knedličky, ktoré varíme vo vode asi 10 až 15 minút podľa veľkosti.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Marek Ort, šéfkuchár reštaurácie Altitude v Bratislave a člen slovenského tímu na Culinary World Cup ´10 v Luxemburgu
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu