Presunúť na hlavný obsah

Bylinky vám pomôžu chudnúť

Zdravie a relax

Diétne jedlá môžu byť chutné! Ak použijete správne bylinky.

 Bazalka, koriander, pažítka či petržlen. Bylinky nie sú len zdrojom vôní a chutí, ale i esenciálnych látok, ktoré revitalizujú organizmus. Vďaka nim vaše jedlá dostanú doslova nový nádych a uspokoja všetky chute. Pridajte bylinky k  bežnému jedlu a zmeňte ho na výnimočné!  Bylinky obľubujú i odborníci na výživu z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy Kompliment a odporúčajú ich používanie počas celého roka.

S redukčnou diétou sa často spájajú predsudky, že diétne jedlo rovná sa nudné jedlo bez chuti a vône. Neverte tomu! Cieľom modernej redukčnej diéty  nie je zmeniť našu chuť smerom k diéte, ale prispôsobiť diétu tak, aby bola chuťovo bohatá prinášala potešenie a príjemný zážitok z jedla. Ak vám totiž bude vaša diéta chutiť, prečo by ste ju ukončili už po niekoľkých dňoch? Bylinky prinášajú novú arómu, dokážu meniť chute, textúru a vzhľad. A čo je ich ďalšie plus, obsahujú množstvo vitamínov,  minerálnych látok a enzýmov, podporujú trávenie a pritom neobsahujú skoro žiadne kalórie. Aj preto sú  ideálnou prísadou a to nie len diétnych jedál. Ich najväčším bonusom však ostáva fakt, že svojou arómou dodávajú jedlu "šmrnc", robia ho zaujímavým  a chuťovo plším.

Vedeli ste, že  keď nám niečo chutí, súvisí to viac s vôňou ako s chuťou ? Vnímanie chuti až z 80% ovplyvňuje vdychovanie vône jedla a  len 20% vnímania chuti ovplyvňujú chuťové poháriky. Francúzska štúdia potvrdila, že jedlá dochutené bylinkami a správnym korením znižujú potrebu dosoľovania, docukrenia a použitia tuku1. Jedlo, ktoré robia voňavým a farebným,  rýchlejšie zasýti a uspokojí na dlhší čas. Tým ako vníma náš mozog vône a chute, ale i tým ako interpretuje signály našich zmyslov pri jedle sa zaoberá pomerne mladý vedecký odbor,  molekulárna gastronómia.  Na základe výskumu vznikli veľmi netradičné kombinácie ingrediencií, ktoré "chutia nášmu mozgu", a to napríklad: jahody a koriander, jahody, zeler a mäta, mrkva a koriandové lístky, pečeň a jazmín  a iné.

Pestovanie byliniek doma v kvetináči je skvelým spojením príjemného s užitočným a zároveň milou dekoráciou kuchyne. Pre čo najlepšie využitie ich voňavého potenciálu, krájajte bylinky vždy nadrobno. Neexistujú žiadne pravidlá ako ich treba kombinovať, preto stačí len využiť vlastnú fantáziu!

Vyskúšajte:

Tip 1: Paradajkový šalát  s petržlenovou vňaťou. Nakrájajte  dve paradajky  na osminky, po  1 polievkovej lyžici  pridajte kyslú  smotanu a nadrobno  nasekanú petržlenovú vňať.
 
Tip 2: Ak s petržlenovou vňaťou skombinujete banán, objavíte  novú netradičnú  ale veľmi zaujímavú chuť.

Text: -bn- v spolupráci so štúdiom Kompliment
Foto: Shutterstock