Presunúť na hlavný obsah

Kórejské jedlo je chutné a zdravé - pripravte si Bibimbap

Recepty

V Kórei je výrazne menej ľudí s nadváhou, pretože jedlo je tu založené prevažne na zelenine, obsahuje potrebné cukry, bielkoviny a tuky, no nie je príliš kalorické.

Jedným z takýchto zdravých jedál je aj Bibimbap - ryža s mäsom a zeleninou. Ponúkame vám recept, ako si ho pripraviť.

Potrebujeme:
-  2,5 hrnčeka nelepivej ryže
-  3 hrnčeky vody
-  300 g mladej tekvice
-  soľ
-  200 g olúpaného koreňa zvončeka
-  120 g hovädzieho stehna
-  200 g namočeného papradia
-  Koreniaca omáčka:
-  1 PL sójovej omáčky
-  0,5 PL cukru
-  2 ČL nasekanej jarnej cibuľky
-  1 ČL nasekaného cesnaku
-  1 ČL sezamovej soli
-  mleté čierne korenie
-  1 ČL sezamového oleja
-  2 vajcia
-  3 g chaluhy
-  2 PL oleja
-  smažená pasta z červenej papriky

Postup:
1. Ryžu zahrejeme k varu, pokračujeme vo vare ďalšie 4 minúty, potom teplotu stiahneme na stredný stupeň a varíme ešte 3 minúty. Keď ryža nasiakne vodu, stiahneme teplotu na nízku a dusíme ešte 10 minút.

2. Kúsky papradia a chaluhy premiešame s koreniacou omáčkou. Na panvici na oleji osmažíme tenké osolené rezance tekvice a potom osobitne aj rezance z koreňa zvončeka, osobitne rezance hovädzieho mäsa, kúsky papradia a chaluhy.

3. Do panvice dáme nakrájané hovädzie, jarnú cibuľku, cesnak a polovicu sezamového oleja a smažíme 2 minúty. Pridáme pastu z červenej papriky, cukor a zvyšok sezamového oleja a smažíme 5 minút. Pridáme vodu a smažíme ešte 3 minúty, až sa vytvorí smažená pasta z červenej papriky.

4. Na panvici usmažíme bielky a žĺtky a nakrájame na rezance.

5. Dusenú ryžu s pripravenými surovinami a smaženou pastou z papriky dozdobíme a podávame.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty: z knihy Krása kórejského jedla
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu