Škola varenia: Ako pripraviť králičie stehná s tymiánom
Králičie stehná patria medzi jedlá výnimočne obľúbené v susednom Česku. tymiánom a zemiakovo-mrkovou kašou ich pre vás pripravil šéfkuchár Marek Ort.
Potrebujeme:
- 500 g masla
- 1 zväzok čerstvého tymianu
- 2 hlávky cesnaku
- 250 g zemiakov
- 400 g mrkvy
- 200 ml smotany
- 200 ml silného kuracieho vývaru (demi glace)
- 100 g čerstvých húb
- 50 g cibule
- 50 ml bieleho vína
- 50 g slaniny nakrájanej na rezance
Postup:
1. Do rozpusteného masla vložíme osolené králičie stehná, rozkrojenú hlávku cesnaku aj so šupkou, tymian a druhý cesnak rozobraný na strúčiky, ktoré tiež necháme v šupke. Privedieme k varu a na miernom ohni necháme pomaly variť. Keď sú strúčiky cesnaku mäkké, vyberieme ich. Varíme asi hodinu, záleží na veľkosti. Musia byť mäkké, až sa skoro rozpadať.
2. Medzitým očistíme mrkvu a zemiaky, nakrájame ich na menšie kúsky a dáme spolu variť. Keď sú mäkké, scedíme ich, vyšľaháme v mixéri s pridaním teplej smotany a masla z varenia stehien a urobíme jemnú kašu.
3. Na troške masla z varenia rozpustíme slaninu, pridáme huby nakrájané na menšie kúsky, tymian, orestujeme, zastrekneme bielym vínom, vydusíme a pridáme kurací demi glace (silný precedený vývar z kuraťa a koreňovej zeleniny) a krátko povaríme.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Marek Ort, šéfkuchár reštaurácie Altitude v Bratislave a člen slovenského tímu na Culinary World Cup ´10 v Luxemburgu
Foto: Robert Hüttner pre Pravdu