Presunúť na hlavný obsah

Cuketa je plodina fantázie. A diétny zázrak

Recepty

Cuketa je európska mutácia tekvice obyčajnej, ktorá pochádza z Ameriky. Jej plody sú po dozretí tmavozelené, zelenkasté alebo žlté.

Cuketa ľahko preberá chute z okolia, preto sa často nakladá do rôznych korení, samotná má veľmi jemnú až nevýraznú chuť. Môže sa smažiť, variť, grilovať alebo sa z nej  varí polievka. Výborne chutia aj cuketové placky a koláče, pridáva sa tiež do šalátov a nátierok. Fantázii sa medze nekladú, len netreba zabudnúť cuketu vždy poriadne dochutiť.

Telo ju chce s tukom
Keď z cukety čokoľvek pripravujete, nezabudnite pridať aspoň trochu tuku. Ak by ste naň zabudli, nepodarí sa vášmu telu vstrebať dôležitý vitamín A, ktorý cuketa obsahuje. Bola by škoda o tento vzácny a dôležitý vitamín prísť.

Diétna pochúťka
Cuketa je ideálna na redukčné diéty, má nízku energetickú hodnotu. Obsahuje vysoké percento vody a vlákninu a len minimum sacharidov. Nemá príliš veľa vitamínu C, ale cení sa pre obsah karoténu a minerálnych látok, najmä draslíka, fosforu, vápnika, horčíka, sodíka alebo železa. Draslík podporuje činnosť obličiek.

Tip lenivého labužníka
Cuketu umyjeme, nakrájame na centimeter hrubé plátky alebo kolieska, z oboch strán ich potrieme olejom,  cesnakom, podľa chuti okoreníme a ugrilujeme z oboch strán, pričom po obrátení ich posypeme nastrúhaným syrom.

Rýchly recept: Cukety plnené mletým mäsom

Suroviny:
- 2 väčšie cukety
- 0,5 kg miešaného mletého mäsa
- cibuľa
- cesnak
- soľ
- čierne korenie
- PL plnotučnej horčice 
- PL dijonskej horčice
- strúhanka
- 250 g údeného strúhaného syra

Postup:
1. Cukety pozdĺžne rozpolíme a vnútro vydlabeme. Na panvici rozohrejeme trochu oleja, na ňom urestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku a vydlabané časti cukety.
2. Potom pridáme mleté mäso, podľa chuti osolíme a okoreníme, dochutíme dijonskou i plnotučnou horčicou a nakoniec pridáme väčšinu syra - trochu si necháme na záverečné posypanie.
3. Vzniknutou zmesou naplníme vydlabané cukety, posypeme ich zvyškom syra a dáme zapiecť do rúry predhriatej na 180 °C. Podávame samotné alebo s pečivom.

Text: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK