Presunúť na hlavný obsah

Hrozno - prastará dobrota

Zdravie a relax

Vínna réva je jeden z najstarších pestovaných druhov ovocia na svete.

Pochádza pravdepodobne zo západnej Ázie a k nám sa dostala asi z ríše Rimanov. Už v starých egyptských hrobkách boli objavené semená viniča. Existuje nepreberné množstvo druhov a odrôd hrozna. Základné delenie je na konzumné stolové a vinič, z ktorého sa vyrába víno, a členenie na biele, červené, modré či ružové. Hrozno je ľahko stráviteľný, chutný zákusok, ktorý má veľa priaznivých účinkov na zdravie.

Všeličo hroznové
Hrozno je základom rôznych druhov produktov, ako sú müsli tyčinky, multivitamínové nápoje, kozmetika alebo hroznové nápoje. Prechádzajú do nich totiž všetky výživovo významné látky obsiahnuté nielen vo vlastnej hroznovej šťave (nektári), ale aj v šupkách a v hroznových jadierkach. Veľkej obľube sa tešia samotné sušené.

Hopsasa na hrozno
Hrozno obsahuje vitamíny skupiny¤B, kyselinu listovú, vitamín¤C, mangán, horčík, draslík a ovocný cukor. Podáva sa ľuďom pri rekonvalescencii, pomáha pri zažívacích problémoch, priaznivo ovplyvňuje srdcovú činnosť, dýchanie a činnosť obličiek. Mierni príznaky predmenštruačného syndrómu, podporuje zníženie nadváhy, pomáha pri nervozite, únave a depresiách.

Náš tip:
Hrozno umyjeme, jablká a marhule nakrájame na plátky, banány na kolieska a ihneď ich pokvapkáme citrónovou šťavou. Mandle opražíme doružova. V hrnčeku rozmiešame med, šťavu z pomaranča, citróna a štipku škorice. Ovocie premiešame, posypeme mandľami a prelejeme dresingom.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK