Presunúť na hlavný obsah

Švábka na každý deň

Recepty

Už je to raz tak: zemiaky patria k základným slovenským potravinám.

Vieme prečo – naša pospolitosť väčšinou trela biedu alebo aspoň k tomu mala blízko. A zemiaky boli od čias po objavení Ameriky veľmi populárne, svojou chuťou, pestrými možnosťami prípravy, ale aj tým, že dokázali dobre zasýtiť ťažko pracujúceho človeka, keď akurát nebolo poruke mäso. Zemiaky sa konzumovali a konzumujú jednak ako hlavné jedlo, ale hlavne ako príloha, či už varené, dusené, pečené, alebo vyprážané.

  
Varené zemiaky
Čo už môže byť jednoduchšie - očistené zemiaky pokrájame, zalejeme vriacou vodou, osolíme, ochutíme rascou, po uvarení scedíme, posypeme petržlenovou vňaťou, omastíme maslom a podávame.
 
Zemiaková kaša
Ani tu niet o čom priveľmi rozmýšľať - varené zemiaky bez rasce scedíme, rozšľaháme do hladka, pridáme zohriate mlieko, osolíme, omastíme maslom a na tanieri pekne vytvarujeme.
 
Chlpaté knedle
Surové zemiaky nastrúhame a vodu scedíme, pridáme deň vopred uvarené nastrúhané zemiaky, soľ, vajce, hrubú múku a solamyl. Z hmoty tvarujeme knedle alebo halušky, ktoré uvaríme v osolenej vode, hotové omastíme masťou.
 
Zemiaky varené v šupke
Na túto prípravu vyberáme zemiaky rovnakej veľkosti, dôkladne ich umyjeme, zalejeme horúcou vodou a po uvarení olúpeme. Takto uvarené si uchovávajú biologicky hodnotné látky, ktoré sú uložené pod šupkou.
 
Zemiakový šalát
Existuje mnoho spôsobov prípravy, napríklad tento: v šupke uvarené zemiaky necháme vychladnúť, olúpeme ich, nakrájame na kocky, pridáme nakrájanú zeleninu podľa vlastnej chuti a biely jogurt alebo majonézu, kyslú smotanu či olejový dresing, osolíme a zľahka premiešame.

Zemiaky dusené na smotane
Očistené, olúpané a opláchnuté surové zemiaky nakrájame na tenké plátky a opečieme na masle. Potom ich dusíme s pridaním vývaru domäkka. Dusené zemiaky zjemníme smotanou a dochutíme soľou.
 
Zemiaky dusené na cibuľke
Najprv pripravíme cibuľový základ - cibuľku osmažíme na masti dozlata, podlejeme vodou, osolíme, pridáme rascu, do vriaceho základu nasypeme zemiaky a dusíme, až kým sa voda vstrebe.

Klasické opekané zemiaky
Očistené, na menšie kúsky nakrájané zemiaky uvaríme vo vriacej osolenej vode, scedíme ich, dáme do pekáča s rozohriatym tukom a v rúre upečieme dozlatista.

Americké zemiaky
Zemiaky umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Rúru predhrejeme, na plech nalejeme olej, poukladáme štvrtky zemiakov a posypeme grilovacím korením.
Plech vložíme do rúry a pečieme, kým zemiaky nezmäknú.

Vyprážané hranolčeky
Pripravujeme zo surových a očistených zemiakov, pričom vyberáme zemiaky rovnakej veľkosti. Po nakrájaní na hranolčeky ich ihneď vložíme do studenej vody, aby sa zbavili prebytočného škrobu, scedíme ich, osušíme a vyprážame v rozohriatom tuku dozlata.
 
Zemiakové krokety
Uvarené zemiaky nastrúhame, pridáme soľ, vajce, krupicovú múku a vypracujeme cesto, do ktorého pridáme tuk. Z cesta  tvoríme krokety (valčeky), obaľujeme ich v trojobale a pomaly vyprážame.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK