Presunúť na hlavný obsah

Hydina je veru ľahká

Recepty

Aj vrabce na streche čvirikajú, že hydina je pre človeka zdravá, ľahko stráviteľná a plná kadečoho, čo ľudskému telu prospieva.

Pre kuracie a morčacie mäso to platí dvojnásobne. Veď napokon, na našich jedálnych lístkoch sa toto lahodné mäsko vyskytuje so železnou pravidelnosťou. A právom.

Naša dobrá kuracinka
Je ideálna pre nízko kalorickú diétu. Obsahuje 25 g bielkovín a len 5 g tukov v 100 g mäsa bez kože. Okrem dôležitých bielkovín potrebných na svalový rast obsahuje všetky B vitamíny, najmä niacín. V tmavom mäse sa nachádza viac železa a zinku ako v bielom mäse, ktoré zase obsahuje viac fosforu a draslíka. Kuracia pečeň je výborným zdrojom vitamínu A a B12.

Morčacina nízko kalorická
Morčacie mäso je ešte lepší druh mäsa pre nízko kalorickú diétu. V 100 g mäsa bez kože je 29 g bielkovín a má najnižšiu kalorickú hodnotu (171 kcal zo 100 g mäsa). Podobne ako kuracina je vynikajúcim zdrojom vitamínu B12 a ďalších vitamínov skupiny B. Obsahuje tiež draslík, fosfor a má vysoké zastúpenie stopových prvkov.

A tak málo tuku
Jedným z ukazovateľov, ktoré sa pri mäse sledujú, je podiel tuku. Hydina má všeobecne tuku málo, obvykle je ľahko oddeliteľný od mäsa. Morčacie mäso sa môže pochváliť jeho najnižším obsahom. Ten, ktorý predsa len obsiahnutý je, má veľmi priaznivé zloženie. Nájdeme v ňom nenasýtené mastné kyseliny, ktoré organizmu prospievajú, napríklad krvným tepnám.

A koľko kvalitných bielkovín
Morčacie i kuracie mäso takisto vynikajú množstvom a kvalitou bielkovín. Tie sa štiepia a ľudské telo ich využíva ako základné stavebné kamene buniek. Navyše, niektoré obsiahnuté aminokyseliny, ako napríklad tryptofán, majú špecifické blahodarné účinky na organizmus. Ten pomáha pri psychických problémoch či nespavosti.

Doprajme si aj zinok
V morčacom mäse nájdeme aj veľa zinku. Táto nenahraditeľná látka je dôležitá pre naše zdravie aj krásu. Hrá nezastupiteľnú úlohu pri metabolizme, chráni bunky pred voľnými radikálmi, zaisťuje dobré hojenie rán. Nedostatok zinku sa prejavuje na pokožke, ohlásiť sa môže napríklad tým, že nás napadne nežiaduci  návštevník - akné.

Vitamín B12 a jeho poslanie
Ďalšou látkou, ktorá je hojne obsiahnutá práve v morčacom mäse, je vitamín B12. Ten má rad dôležitých funkcií. Medzi tie najdôležitejšie sa ráta jeho úloha pri krvotvorbe, pri tvorbe bunkových membrán, veľký vplyv má aj na fungovanie nervovej sústavy. Jeho nedostatok môže prispieť napríklad k depresiám alebo zníženým schopnostiam pamäte.

Text: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Foto: TCHIBO