Poznáte viaceré druhy piva? Viete si ho vypýtať?
Popri miešaných drinkoch, ktoré k letu neodmysliteľne patria, uhasí snäd najmä pivo.
Našinci už svoje obľúbené druhy vyrábané u nás poznajú, ale Peter Blahút, zakladateľ Prešporskej pivotéky, vymenováva aj ďalšie, napríklad belgické. Svojou históriou sú známe na celom svete a našinca poteší, že si môže už aj v Bratislave vybrať z takmer 80 druhov. A nechýbajú medzi nimi ani obľúbené kláštorné či ovocné pivá.
"Ku grilovanému menu je pivo ideálne. Uhasí smäd a dokáže chuťovo výborne doplniť širokú paletu jedál. Okrem kuracieho mäsa klobások či rýb pivo dodá šmrnc aj rôznym druhom syra, ovociu alebo dezertom. Jemne sladkú chuť marinády dosiahnete napríklad tmavým pivom Kasteel, v ktorom je cítiť karamelovú chuť. Trocha piva s ovocnými príchuťami, napr. malinové alebo jahodové, urobí z vášho ovocného šalátu príjemné prekvapenie," vysvetľuje Peter Blahút, zakladateľ Prešporskej pivotéky.
Ku grilovanému enciánu alebo k nive sa perfektne hodia kláštorné alebo tzv. trapistické pivá. Tie sa dodnes varia pod dohľadom mníchov žijúcich v prísnom mužskom ráde. Existuje už iba sedem trapistických kláštorov produkujúcich takéto pivo - šesť je v Belgicku a jeden v Holandsku.
"Kuracie mäso, ideálne s rozmarínom, vhodne doplní Lindemans Faro, ktoré svojou sviežou sladkokyslou chuťou doplní jeho ľahkosť," dopĺňa Blahút. "Faro je druhom piva lambic vyrábaného pridaním hnedého alebo kandidovaného cukru. Ako lambic sa označujú pšeničné pivá spontánne kvasené divokými kvasinkami, ktoré voľne prúdia vzduchom. Ich chuť je suchá a kyslastá. Produkujú sa v belgickej oblasti Senne Valley pri Bruseli. Rovnako nesklame Cantillon Gueuze - výrazne suché a farbisté pivo."
K čomu sa hodia silné pivá? Odborník radí, že pivá so silne sladovou chuťou, s podtónmi ovocia alebo karamelu sa ideálne hodia ku steakom a nesklamú ani k iným slaným jedlám. "Zvoliť môžete napríklad Rochefort Trappistes 10, pivo červenohnedej farby s kompaktnou penou, vyváženým a širokým spektrom chutí. Ide pivo z kategórie kláštorných Quadrupel. Tá označuje veľmi silné (nad 10 % alkoholu) vrchne kvasené pivá obyčajne pochádzajúce z trapistických kláštorov," vysvetľuje Peter Blahút.
Korenisté štipľavé jedlá, napríklad diabolské kura či klobásky, najlepšie doplnia ležiaky, ktoré vznikajú tzv. spodným kvasením pri nižších teplotách. Sú známe svojou čistou chuťou chmeľu a sladu s jemným nádychom ovocia.
Milovníkov sladkého možno prekvapí, ako sa hodí k ovociu a sladkým dezertom pivo s chuťou višne či maliny. Svieže ovocné pivá tvoria výborný doplnok posledného chodu, ktorý po dobrom grilovanom mäsku určite ocení každý. Ku karamelizovaným jablkám a ku korenistým dezertom si môžete vybrať napríklad pivá Lindemans. Ide o pivá, ktoré dozrievajú s vysokým podielom ovocnej šťavy a disponujú výraznou chuťou rôzneho ovocia.
Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK