Hľa, čerstvé šťavnaté jabĺčko!
Jablká sú najrozšírenejším druhom ovocia v našej zemepisnej šírke.
Pochádzajú od Čierneho mora a našťastie sa im darí aj v našich podmienkach. Jablone sú vyšľachtené do nekonečného radu odrôd, vďaka čomu ich môžeme zbierať od leta až do jesene a užiť si najrôznejšie odtiene chutí a vôní. Zároveň je možné pestovať ich v rôznych veľkostiach, od zákrpkov po majestátne vysoké kmene. Čerstvé šťavnaté jabĺčko je vítanou desiatou, obľúbený je aj jablkový kompót, mušt a desiata pre deti. Toto ovocie sa výborne hodí do šalátov i na pečenie, neexistuje vari človek, ktorý by nemiloval jablkový závin.
Jedno jablko denne
Jablko je neobyčajne zdravé. Ako hovorí stará múdrosť, jedno jablko denne môže človeka ochrániť pred mnohými neduhmi. Jablko je takmer všeliekom, obsahuje veľa vody a vlákninu. Okrem toho, že lieči hnačkové ochorenia a zápchy, zlepšuje trávenie, upravuje narušenú mikroflóru čriev. Tým, že čistí organizmus od škodlivých látok, spomaľuje starnutie. Podieľa sa aj na znižovaní vysokého krvného tlaku a cholesterolu.
Pozor, sú chúlostivé
Letné jablká nie je vhodné skladovať s jablkami zimných odrôd. Vylučujú viac etylénu a tým znižujú trvanlivosť zimných jabĺk, určených na dlhé skladovanie. Rovnako je nevhodná prítomnosť zeleniny, najmä zemiakov, a, samozrejme, akýchkoľvek chemikálií. Jablká nasávajú pachy z okolia veľmi rýchlo. Najlepšie zachované zostanú pri teplotách medzi 2 - 8 °C a pri vlhkosti vzduchu 90 %.
Nelúpať, prosím!
Jablko je označované za liečivé ovocie, obsahuje viac než 30 rôznych minerálnych látok a stopových prvkov, napríklad provitamín A, vitamín B, kyselinu listovú, vitamín C a E, draslík. Pektín obsiahnutý v jablkách nie je v takom množstve obsiahnutý v žiadnom inom plode. Jablká je najlepšie konzumovať v surovom stave, keď si uchovajú najviac prospešných látok. Šupku by sme z nich rozhodne nemali lúpať, pretože by sme ich tak zbavili množstva vitamínov a minerálov, ktoré sa v šupke ukrývajú.
Náš tip
Jadrovník jablka odstránime, dutinu vyplníme zmesou vlašských alebo lieskových orechov, hrozienok, prípadne brusníc, zalejeme rumom a bohato posypeme cukrom. Po 15 minútach v rúre je hotová výborná delikatesa.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK