Presunúť na hlavný obsah

Recept: Grilovaný tuniak v mandliach - keď sa jedlo snúbi so sektom

Recepty

V lete uprednostňujeme skôr ľahšie jedlá. Ideálne sú k nim vychladené šumivé vína, ktoré podporia chuť do jedla, prebudia zmysly a navodia príjemnú a uvoľnenú atmosféru.

Náročnosť: stredná

Pre 4 osoby potrebujeme:
600 g čerstvého tuniaka
100 g lúpaných mandlí
soľ
600 g zemiakov
40 g baby špenátu
20 g zázvoru
1 dl sektu rosé
40 g ríbezľového džemu
1 dl olivového oleja
1 dl šľahačky
4 ks baby feniklu
10 g wasabi pasty
100 g mrkvy

Postup:
Zemiaky uvaríme na kašu a rozmixujeme spolu so šľahačkou, baby špenátom a chrenom wasabi. Zázvor si očistíme a nakrájame na drobno, restujeme na masle, zalejeme sektom, redukujeme a pridáme ríbezľový džem. Tuniaka osolíme a obalíme v podrvených mandliach, na rýchlo opečieme zo všetkých strán (po 30 sekundách ) na olivovom oleji. Baby fenikel uvaríme v osolenej vode do mäkka (asi 5 minút), vyberieme ho do ľadovej vody, pred podávaním ho narýchlo grilujeme na rozpálenej panvici. Mrkvový čips: mrkvu nakrájame na vlnkovom krájači a aby zostala chrumkavá, buď ju pomaly fritujeme pri nízkej teplote - pokiaľ je okolo nej pena, v oleji ju otáčame, keď sa pena stratí, vyberieme ju na sací papier a necháme vychladnúť - alebo mrkvu krátko, asi 3 minúty povaríme v 1 dl vody spolu s lyžicou cukru, vyberieme, osušíme, položíme na papier na pečenie a dáme do pece na najslabšiu teplotu na hodinu sušiť. Zemiakovú kašu dáme doprostred taniera, tuniaka rozrežeme a dáme ku kaši. Ozdobíme feniklom, mrkvovým čipsom a prelejeme omáčkou.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Andrej Zedníček z hotela Tulip House
Foto: Hubert