Hra farieb a chuti: Ovocné osvieženie očarí každú návštevu
Pripraviť ovoconé osvieženie by mala v lete skúsiť každá šikovná gazdiná a hostiteľka.
Ovocné osvieženie
Suroviny:
Na cesto:
- 160 g hladkej múky
- 100 g masla alebo margarínu
- 30 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 vajce
Na náplň:
- 4 plátky želatíny
- šťava z jedného pomaranča
- šťava z pol citróna
- 250 g polotučného tvarohu
- 200 g bieleho jogurtu
- 120 g práškového cukru
Na ozdobenie:
- rôzne druhy drobného ovocia (jahody, maliny, egreše…)
- 250 ml vody alebo ovocnej šťavy (napr. džús z čiernych ríbezlí)
- 2-3 lyžice cukru
- 1 balíček červeného tortového želé
Postup:
Všetky prísady na cesto dobre spracujeme na doske na hladké cesto a odložíme na pol hodiny do chladničky. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a podľa tortovej formy z neho vyrežeme kruh s priemerom 26 cm, ktorý položíme na dno vymastenej tortovej formy. Zo zvyšku cesta vytvarujeme po obvode formy okraje do výšky asi 3 cm. Dno poprepichujeme niekoľkokrát vidličkou a dáme do predhriatej rúry piecť (v elektrickej pri 200 °C, v teplovzdušnej pri 180 °C, v plynovej na stupni 4) asi 15 minút. Na prípravu náplne namočíme plátky želatíny do vody a necháme asi 5 minút zmäknúť. Pomarančovú a citrónovú šťavu nalejeme do hrnca, pridáme vyžmýkanú želatínu a zahrievame na ohni až do rozpustenia želatíny. Nevaríme. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Tvaroh, jogurt a cukor zmiešame v mise metličkou. Za stáleho miešania pridáme do jogurtového krému tekutinu a dôkladne premiešame. Náplň nalejeme na vychladnutý tortový korpus a dáme asi na 3 hodiny do chladničky stuhnúť. Na náplň naukladáme ľubovoľné ovocie a zalejeme tortovým želé pripraveným s vodou alebo ovocnou šťavou a cukrom podľa návodu na obale. Necháme stuhnúť. Pred servírovaním vyberieme tortu z formy a nakrájame na kúsky.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr.Oetker