Presunúť na hlavný obsah

Letné plody v koláčoch - skúste jahodového motýľa

Recepty

Práve teraz dozrieva najviac ovocia a čo poteší viac ako ľahký a osviežujúci ovocný zákusok?

Motýľ

Na cesto:
- 3 vajcia
- 150 g cukru
- pol fľašky rumovej arómy
- 180 g hladkej múky
- 1 vrchovatá PL kakaa
- pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 80 g mäkkého masla
- 300 g nadrobno nakrájanej rebarbory

Na náplň:
- 250 ml kyslej smotany
- 5 zarovnaných PL práškového cukru
- šťava z 2 citrónov
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček želatínového stužovača

Na ozdobenie:
- 500 g umytých, odkvapkaných jahôd
- 1 balíček číreho tortového želé

Postup:
Na prípravu cesta vyšľaháme vajcia s cukrom a rumovou arómou elektrickým ručným šľahačom do peny. Múku zmiešame s kakaom a kypriacim práškom, preosejeme do vyšľahanej peny, pridáme maslo a všetko dôkladne premiešame. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymastíme a vysypeme múkou. Cesto nalejeme do formy, uhladíme a poukladáme naň kúsky rebarbory. Pečieme v rozohriatej rúre (v elektrickej pri 180 °C, v teplovzdušnej pri 160 °C, v plynovej na stupni 3) asi 35 minút. Upečený tortový korpus necháme vo forme vychladnúť. Na prípravu krému zmiešame kyslú smotanu s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Smotanu vyšľaháme a zamiešame do krému. Podľa návodu na obale pripravíme s vodou želatínový stužovač a primiešame ho do krému. Pripravený krém rovnomerne natrieme na vychladnutý korpus, uhladíme do roviny a dáme na 2 hodiny do chladničky. Po stuhnutí krému opatrne vyberieme tortu z formy. Tortu rozkrojíme na dve časti a obe polovice položíme na servírovací podnos zaguľateným okrajom tesne k sebe, vzniknú tak krídla motýľa. Jahody nakrájame na plátky a nahusto poukladáme na tortu. Štyri celé jahody položíme do stredu torty, aby vytvorili telíčko motýľa. Tortové želé pripravíme s vodou podľa návodu na obale a polejeme ním jahody. Hotového motýľa uložíme na hodinu do chladničky.

Náš tip: Ak nemáme rebarboru, tortu môžeme pripraviť aj bez nej. Tiež chutí výborne.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr.Oetker