Presunúť na hlavný obsah

5 vecí, bez ktorých dobrý koláč neupečiete

Recepty

Určite si na nich dajte zálezať, výsledok bude stáť za to.

Múka

Každý druh koláča si vyžaduje svoj druh a množstvo. Naše starké (a napokon aj my) najviac používali hladkú a polohrubú múku. Netreba zabudnúť, že pred samotnou prípravou cesta sa má múka preosiať.

Plech alebo forma
Dobrý koláč upečiete na akomkoľvek plechu, ale prečo nepoužiť tie kvalitnejšie - napríklad teflónové. Klasické pekáče a formy treba vymastiť a vysypať alebo použiť papier na pečenie.

Mlieko
Mnohé, najmä kysnuté koláče sa bez neho nezaobídu. Mlieko do cesta nalievajte radšej postupne a pomaly, za stáleho miešania.

Droždie
Príprava kvásku z droždia patrí k základnej procedúre pečenia. S množstvom droždia to netreba preháňať, aby ste z rúry nevyťahovali "obuchy". Dajte si pozor na dátum spotreby, staré droždie nevykysne.

Rum
Dodá domácim koláčom takú arómu ako nič iné. Hlavne veľkovýrobcovia ho nahrádzajú rumovou esenciou, ale my máme radšej tých pár stotín promile, ktoré stoja za to.

Rady na nezaplatenie
Nedávajte formu v rúre príliš vysoko, koláč sa vám pripáli a vyduje.
Nepreháňajte to s kypriacim práškom a nedávajte koláč do malej a nízkej formy, inak vytečie z formy.
Cukor v ceste dôkladne rozmiešajte a použite správny druh cukru (kryštálový sa do cesta nehodí), inak sa pri pečení nerovnomerne sfarbí.
Upečený múčnik nechajte na chvíľu vo forme alebo na pekáči, nesmiete ho hneď umiestniť do chladu.
Glazúrou natrite pečivo, kým je ešte teplé, potom ho dajte vysušiť do rúry.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK