Recept: Gratinovaná tortička z kolienok s čerešňami
"Spomeňme si na mamy a babky, ako pripravovali domáce rezance, fliačky či pirohy, a pokračujme v ich tradícii objavovaním originálnych chutí i farieb."
Náročnosť: pre pokročilých
Úprava: 5 minút
Pre 4 osoby potrebujeme:
200 g malých kolienok
250 ml šľahačkovej smotany 33 %
150 g kryštálového cukru
1 vanilkový lusk, prípadne 1 balenie vanilkového cukru
300 g vykôstkovaných čerešní
3 vajcia
100 g strúhanky
50 ml čerešňovice
10 g masla
čerešňový alebo višňový džem
1 zväzok mäty piepornej
technické pomôcky: flamber, kovový krúžok
Postup:
1. Kolienka uvaríme a scedíme. Žĺtka vymiešame so 100 gramami cukru a vanilkou na žltú penu, pridáme vykôstkované čerešne a strúhanku, uvarené kolienka a zľahka premiešame, spojíme a vznikne stredne hustá zmes.
2. Zmes vkladáme na tanier, na ktorom je pripravený kovový krúžok - zapečieme v rúre - takto by to mali robiť kuchári. My laici z toho môžeme upiecť "nákyp" a nakrájať do požadovaného tvaru.
3. Čapica - vyšľaháme 50 g cukru a bielka na tuhý sneh. Hotový kus nákypu položíme na tanier, pridáme lyžicu vyšľahaného tuhého snehu, oblejeme nahriatou čerešňovicou a zapálime, počkáme, kým čerešňovica nevyhorí. Dezert zdobíme lístkami mäty.
4. Omáčka (po kuchársky coulis) je rozriedený čerešňový džem, dochutíme ho čerešňovicou a pridáme zopár čerstvých vykôstkovaných čerešní. Takýto dezert môžeme urobiť aj v chuti marhúľ, jahôd, sliviek či hrušiek.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: magazín Varecha
Jedlo pripravil: Vladimír Morochovič, šéfkuchár spoločnosti Sodexo a člen Gourmet klubu