Kaleráb bojuje proti rakovine
Kaleráb je jedným z najsilnejších bojovníkov proti rakovine a obezite.
Obsahuje minimum kalórií a zároveň veľké množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny. Jedia sa nadzemné hľuzy. Málokto však vie, že jedlé a veľmi chutné sú aj mladé listy. Výborne sa hodia ako prísada do zeleninových šalátov.
Majte na pamäti: Pri kúpe kalerábov dbáme na to, aby boli pevné a pružné, nepopraskané, na spodnom konci hľuzy nedrevnaté, listy nesmú byť zažltnuté.
Rýchly recept: Ostrá kalerábová nátierka
- 2 kaleráby
- cibuľa
- strúčik cesnaku
- PL sójovej omáčky
- PL horčice
- 3 PL ostrého kečupu
- soľ
- čierne korenie
- sladká paprika
- tabasco
- 2 PL oleja
Postup:
1. Kaleráb olúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Potom doň pridáme cibuľu nakrájanú na plátky a prelisovaný cesnak.
2. Vymiešame a prisypeme všetko korenie, pár kvapiek tabasca, sójovú omáčku, horčicu a kečup. Všetko riadne rozmiešame a nakoniec pridáme olej.
3. Zmes je výborná na celozrnný chlieb alebo na žemľu a s mätovým čajom.
Aby sme nezabúdali: Kaleráb obsahuje vitamín C, E, B, K, minerálne látky (draslík, vápnik, železo, zinok). Je bohatý na kyselinu listovú - dôležitú pre tehotné ženy. V kalerábe sú aj látky zabraňujúce skleróze.
Tip lenivého labužníka: Na rozpustenom masle speníme nakrájanú cibuľu, pridáme nastrúhaný kaleráb, podusíme, zalejeme rozšľahaným osoleným vajcom, miešame a necháme stuhnúť, dosolíme a okoreníme. Konzumujeme s chlebom.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK