Presunúť na hlavný obsah

Ríbezle sú drobné bobule zdravia

Recepty

Červené, biele i čierne. Zdajú sa byť obyčajným ovocím, ale majú skvelé liečivé vlastnosti.

Ak trpíte na časté prechladnutie, chrípku, angínu, nádchu, kŕčové žily či celkovo oslabenú imunitu, dajte si ich a budete sa čudovať, ako zapôsobia. Ríbezle pôvodne rástli divoko naprieč Európou od Stredozemného mora až po Škandináviu. Šľachtené sa v záhradách pestujú od začiatku 16. storočia. Pripravujú sa z nich džemy, šťavy, kompóty, džúsy, likéry a sú vhodné aj ako náplne do múčnikov či na ochutenie omáčok.

Jarný ríbezľový čajík
Z čerstvého lístia čiernych ríbezlí sa dá urobiť výborný voňavý a zdravý čaj. Stačí natrhať pár listov, umyť ich a preliať v hrnčeku vriacou vodou. Po 10 minútach listy precedíme a výluh je hotový. Čaj vyniká jemnou vôňou a chuťou.

Pozor na kyseliny
Pri nákupe čerstvých ríbezlí dbajte, aby boli zrelé a mali dobre vyfarbené pevné bobule. Bobule sa od strapcov odtrhávajú až tesne pred konzumáciou alebo spracovaním. Ľudia, ktorí trpia pálením záhy alebo prekyslením žalúdka, by ríbezle mali konzumovať len v obmedzenej miere.

Rýchly recept: Osviežujúca ríbezľová zmrzlina 

Potrebujeme:
1 l ríbezlí
vanilkový cukor
3 veľké PL cukru alebo medu
0,5 l vody 

Postup:
1. Ríbezle vložíme ich do hrnca, pridáme 250 ml vody a uvedieme do varu. Varíme 5 minút, aby sa ríbezle rozvarili.
2. Potom ríbezle prepasírujeme cez sito aj so šťavou, pridáme cukor alebo med, 250 ml vody a chvíľku povaríme.
3. Šťavu necháme vychladnúť, nalejeme ju do malých plastových misiek a zmrazíme. Zmrzlina je výborná v horúcich letných dňoch.

Prírodná pilulka
Zo všetkých bobuľových plodov majú ríbezle najvyšší podiel ovocných kyselín a tie aktivujú látkovú výmenu. Ríbezľová šťava odbúrava jedy a upevní ľudské zdravie. Ríbezle sú známe bohatosťou na vitamín C, P, vitamíny skupiny B, karotény, mnoho stopových prvkov, obsahujú veľa vápnika a železa, ďalej horčík, draslík a mangán. Obsahuje aj dôležité nenasýtené mastné kyseliny, triesloviny a vysoký podiel pektínu. Vzájomná kombinácia týchto látok stojí za mnohými blahodarnými účinkami ríbezlí.

Náš tip
Ríbezle rozmixujeme so studeným mliekom, precedíme, nalejeme späť do mixéra, pridáme acidofilné mlieko, sirup, cukor a mixujeme pol minúty. Ríbezľový kokteil ihneď podávame.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK