Presunúť na hlavný obsah

Ríbezle, egreše aj nové zemiaky - ochutnajte dobroty leta

Recepty

Leto je už niekoľko dní oficiálne a prelom júna a júla prináša aj v kuchyni či záhrade množstvo sezónnych pochúťok. Na čo sa tešiť a čo si vychutnať?

Kôpor

Táto bylinka nie je obľúbená len na Slovensku, milujú ju aj severania. U nás si bez nej nevieme predstaviť nakladané uhorky, vo Švédsku zasa ryby.

Ríbezle
Červené, biele alebo čierne bobule sú bohaté nielen na vitamíny (C, B3, B5), ale aj na karotén, z ktorého sa pri látkovej premene vytvára vitamín A. Majú aj vysoký podiel vápnika, draslíka, železa, magnézia a mangánu. Čierna ríbezľa obsahuje tiež veľké množstvo rutínu.

Kaleráb
Chutná jarná zeleninka je výborná surová, možno ju však pripraviť na veľa lahodných spôsobov.

Egreš
Pri beztŕňových odrodách sa pri jeho zbere už nepopicháte. Okrem iného použitia v kuchyni je výborným želírovacím prostriedkom.

Nové zemiaky
Lahôdka na tanieri. Pri príprave nových zemiakov sa nestaňte otrokmi tradícií, skúste ich pripraviť aj inak, ako vás to učila stará mama.

Marhule
Vďaka globálnemu otepľovaniu sa sťahujú na Slovensku viac na sever. Bez marhuľového džemu by nebolo Sacherovej torty, ale nielen preto si ho ctíme.

Mäso na gril
Vyberajte podľa svojej chuti, dbajte však na kvalitu a spoľahlivého dodávateľa. Na grile si každé ,,poleží" iný čas, dbajte, aby ste ho pri príprave dodržali a vyhnete sa tak zdravotným problémom.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK