Namiešajte si letné frappé s príchuťou exotiky
Počas horúcich dní sa osviežte ľadovou kávou.
Všetky druhy káv pripravovaných za studena sú najmä v letných dňoch príjemným spestrením dovolenkových dní. Vzhľadom k tomu, že konzumácia 4-6 šálok kávy, teda 300 mg kofeínu denne, je podľa MUDr. Petra Minárika, garanta Inštitútu kávy pre ľudský organizmus primeraná - sú tieto druhy studených nápojov neškodným doplnením tradičných denných rituálov milovníkov kávy.
Ľadová, kofeínová
O tom, že aj káva môže osviežiť a ochladiť vás presvedčí napríklad frappé. Nemusíte pritom jazdiť ani na Peloponézsky polostrov. Gréci sa receptom na jeho prípravu pýšia od roku 1957 a pobláznili s ním v posledných rokoch doslova celú Európu. Tento lahodný chladený nápoj sa tradične pripravuje z rozpustnej kávy zmiešanej s vodou alebo mliekom. Ďalej sa pridáva už len ľad a podľa možností a fantázie ďalšie ingrediencie ako sú rôzne sladké polevy, šľahačka alebo kokosové mlieko. Nebojte sa pritom experimentovať.
Pripravte si vlastné frappé
Voňavá pena, ľadový nádych kávy a jednoduchá príprava aj pre laika. To je frappé. Ideálne je síce mať doma šejker, frappovač alebo mixér, ale vystačíte si aj so zaváracím pohárom alebo s PET fľašou so širším hrdlom. Najskôr do vysokého pohára nalejeme trošku vody (40 ml), jednu lyžicu cukru, 2 lyžice rozpustnej kávy a to všetko premiešame/zmixujeme. Vznikne tak hustá pena, ktorú dolejeme mliekom alebo vodou, podľa vašej chuti. Samozrejme nesmú chýbať kocky ľadu. Niekto tiež pridáva sladkú smotanu alebo iné sladké dochucovadlá.
Káva s chuťou exotiky
Skúste napríklad kávu s príchuťou exotiky, tzv. Bounty frappé. Potrebovať budete 50 ml vychladeného mlieka , 50 ml kokosového mlieka, 2 lyžičky rozpustnej kávy, 30 g cukru, 30 ml čokoládového sirupu a 4 kocky ľadu. Najskôr vychladené mlieko premiešate s kokosovým mliekom a nalejete do šejkru. Pridáte granule kávy, čokoládovú omáčku, cukor, ľad. To všetko dobre premiešate (v šejkri, alebo mixérom) a nalejete do pohára. Podávajte ihneď.
Text: -bn- pre oŽene v spolupráci s Inštitútom kávy
Foto: Pravda