Presunúť na hlavný obsah

Zázračný a voňavý kôpor: Dochutí aj lieči

Recepty

Kôpor sa používa ako zelenina i medicína v Európe aj v Ázii.

Je skvelý vo všetkom: v polievkach, omáčkach, dresingoch, šalátoch, s hovädzím mäsom i rybami. Dáva vôňu a chuť i nakladaným uhorkám, kapuste či cibuli. Kôprový čaj pomáha proti bolestiam brucha, obličkovým ochoreniam, nespavosti a tíši kašeľ. Kôpor tiež podporuje tvorbu mlieka u dojčiacich matiek.

Aby nás zima neprekvapila
Na zimné zásobenie konzervujeme nasekané listy do soli či do octového nálevu alebo ich mrazíme. Listy kôpru môžeme usušiť, ale veľmi opatrne a rýchlo v prúde vzduchu nie teplejšieho ako 30 °C. Sušený však stráca silu - niet nad čerstvé, šťavnaté lístky.

Sladší dych a pevné nechty
Okrem liečivých účinkov má kôpor zaujímavé vedľajšie efekty na človeka: kúpeľ s kôprovými semenami posilňuje nechty a žuvanie semien zasa spôsobuje sladší dych.

Rýchly recept: Baklažán s kôprom

- 500 g baklažánu
- PL nasekaného kôpru
- PL olivového oleja
- čierne korenie
- soľ

Postup:
1. Baklažán nakrájaný na malé kocky dáme opiecť do rúry.
2. Po vychladnutí ho zmiešame s kôprom a ostatnými prísadami.
3. Podávame s pečivom, s chudým vareným mäsom alebo len tak.

Voňavá pýcha záhrad
Kôpor je majster medzi aromatickými rastlinami, obsahuje totiž prchavý éterický olej. Semená obsahujú vitamín C, A, silice, vápnik, fosfor a mnoho ďalších minerálnych látok.

Tip lenivého labužníka
Dresing nielen k mäsu: Kôpor nasekajte nadrobno a vmiešajte ho do bieleho jogurtu. Môžete pridať aj soľ, pár kvapiek citrónovej šťavy či najemno nakrájanú šalotku a čierne korenie.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK