5 rád do kuchyne: Ako vyprážať bez prskania?
Uľahčite si prácu v kuchyni.
Kameň na kohútikoch
Ak sa na kohútikoch v kuchyni alebo kdekoľvek inde vytvorila vrstva usadeniny, obaľte kohútik kusom vaty, ktorú predtým namočíte v octe, a nechajte niekoľko hodín pôsobiť, najlepšie cez noc. Nepekné škvrny zmiznú.
Olivový olej
Pri príprave šalátov ho pridajte do pokrmov skôr ako soľ. Zeleninu zľahka obalí a tá nepustí vodu. Pri restovaní ho nerozohrievajte a suroviny vkladajte do studeného, pretože tak zabránite prepáleniu. Kuchári zvyknú používať aj olivový olej v spreji, ktorý ho nanesie na potraviny len nevyhnutné množstvo.
Vyprážame bez prskania
Aby olej pri vyprážaní neprskal, máte 2 možnosti - buď kúpiť veľkoplošné ploché sito, ktoré sa položí na panvicu a olej na ňom zostane. Alebo panvicu pred naliatím oleja zľahka posypte soľou. Nezabudnite však zapnúť odsávač pár.
Omamná vôňa maku
Ak máte radi silnú vôňu maku v plnkách koláčov, pred mletím ho nasucho opražte na teflónovej panvici a až potom zomeľte. Mak bude mať intenzívnejšiu arómu a rozvonia vám kuchyňu i jedáleň.
Recept: Hrozienková ryža
Potrebujeme:
hrnček ryže
hrsť hrozienok
2 cibule
pol kl karí
2 PL oleja
soľ
Postup:
1. Cibuľu ošúpeme a nadrobno nakrájame. V hrnci na rozpálenom oleji ju restujeme.
2. Pridáme ryžu, opláchnuté hrozienka a ešte chvíľu spoločne restujeme. Osolíme, pridáme karí a zalejeme 2 hrnčekmi vriacej vody.
3. Na miernom plameni pod pokrievkou dusíme domäkka asi 25 minút.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK