Presunúť na hlavný obsah

Pečieme po novom: Trasená torta s marhuľami

Recepty

Trasená príprava múčnikov je novým spôsobom pečenia.

Je naozaj veľmi rýchla a jednoduchá. Stačí, ak máte po ruke uzatvárateľnú nádobu, do ktorej vsypete alebo vlejete prísady na cesto či náplň, uzavriete, intenzívne potrasiete a cesto alebo náplň sú hotové. Pri príprave sa všetky prísady vložia do pevne uzatvárateľnej nádoby s objemom asi 3 l (rozmery nádoby napríklad: šírka 20 x 250 cm a výška 15 cm), potrasú sa 15-30 sekúnd a trasené cesto alebo krém sú hotové. Nad prísadami v nádobe musí byť dostatočné množstvo vzduchu, aby sa pri trasení dobre spojili.

Príprava: 25 minút
Pečenie: 12 minút
Náročnosť: pre začiatočníkov

Na cesto potrebujeme:
3 vajcia
120 g cukru
1 balíček vanilínového cukru
150 g polohrubej múky
2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva

Na náplň:
marhuľový kompót
250 ml smotany na šľahanie
1 balíček smeta-fixu
1 balíček Creme Olé pudingu bez varenia s vanilkovou príchuťou

Na polevu:
1 balíček číreho tortového želé
250 ml vody
40 g cukru

Postup:
Na cesto vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Zľahka ručne vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a vypracujeme hladké cesto. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (priemer 26 cm) a uhladíme. Formu vložíme do rúry a pečieme ( v elektrickej rúre predhriatej pri 190 °C, v teplovzdušnej nepredhriatej pri 170 °C a v plynovej nepredhriatej na stupni 2 - 3) asi 12 minút. Po upečení necháme korpus chvíľku vychladnúť na kuchynskej mriežke a oddelíme formu. Po vychladnutí položíme korpus na podnos a priložíme očistený okraj tortovej formy. Na náplň necháme marhule na sitku dobre odkvapkať. Šťavu z kompótu, smotanu na šľahanie, smeta-fix a puding bez varenia dáme do uzatvárateľnej nádoby s objemom asi 3 l. Nádobu pevne uzavrieme vekom. Niekoľkokrát intenzívne potrasieme (celkom 15 - 30 sekúnd) tak, aby boli všetky prísady dobre premiešané. Všetko ešte dôkladne premiešame metličkou alebo vareškou. Vzniknutý krém nalejeme na korpus a rovnomerne rozotrieme. Navrch naukladáme marhule. Vložíme na 1 hodinu do chladničky stuhnúť. Podľa návodu na obale pripravíme tortové želé s vodou a cukrom, nalejeme na marhule v tenkej vrstve a necháme stuhnúť. Pred podávaním necháme tortu v chladničke asi 1 hodinu vychladiť a pomocou noža odstránime okraj formy.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr.Oetker