Päť vecí, ktoré potrebujete pri varení štipľavých jedál
Štipľavé jedlá nemusia každému vyhovovať, ale pokiaľ patríte k ich fanúšičkam (spoločne s hladnými krkmi doma), nezabudnite, čo potrebujete...
Mäso. Človek je napriek vegetariánskej ,,propagande" predsa len mäsožravec. Mäso je v našich končinách dominantnou surovinou, najmä pri takých jedlách, ktoré naše vnútornosti pekne rozohnia.
Mažiar. Oslavuje víťazný návrat do našich kuchýň. Má jednak praktickú funkciu – drvenie korenín, ktoré sú potom aromatickejšie ako zomleté, jednak je pekným estetickým doplnkom kuchyne.
Feferónka. Jedna z tých pochutín, ktorú si „tvrdí“ labužníci nevedia vynachváliť. Dávkujte ju však opatrne, na rozdiel od čili papričky páli dvakrát.
Vývar. Umocňuje chuť pokrmov a pridáva sa do jedál, aby boli šťavnatejšie a lahodnejšie. Najčastejšie sa používa hovädzí, slepačí či zeleninový vývar. Prijateľnou alternatívou sú vývary z bujónu.
Kečup. Červená paradajková pochúťka, veľmi rozšírené ochucovadlo. Tak ako iné produkty z rajčín má vysoký obsah lykopénu, ktorý pôsobí preventívne proti rakovine prostaty.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK