Presunúť na hlavný obsah

Recept: Džem z miešaného ovocia

Recepty

Dostali ste od priateľov veľa záhradného ovocia? Spravte si miešaný džem.

Na 4 poháre a 375 ml potrebujeme:

1 150 g miešaného ovocia – napr. marhule, jahody, maliny
1 balíček Gelfixu Extra 2:1
500 g kryštálového cukru
1-2 KL kyseliny citrónovej

Postup:
Ovocie umyjeme, odstopkujeme, odkôstkujeme a pokrájame na malé kúsky alebo roztlačíme. Ovocie odvážime tak, aby sme spolu mali 1 150 g. Vložíme ho do väčšieho hrnca so širokým dnom. Z cukru odoberieme 2-3 PL a premiešame s Gelfixom Extra. Rozmiešame s ovocím a kyselinou citrónovou. Za stáleho miešania privedieme zmes do varu, povaríme asi 1 minútu, pridáme zvyšok cukru a dôkladne povaríme za stáleho miešania ešte minimálne 5 minút. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).

Náš tip:
Džem sa pripravuje z menej zrelého ovocia, pretože obsahuje viac pektínov, prirodzených želírovacích látok. Obsahuje celé alebo nakrájané kúsky ovocia. Najviac pektínov obsahujú citrusy, nezrelé jablká, egreše, ríbezle či hrozno, najmenej pektínov majú čerešne, višne a jahody. Aby mal džem dobrú chuť, pridáva sa doň dobre zrelé ovocie.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr. Oetker