Presunúť na hlavný obsah

Čerešne - čo s nimi, aby boli aj v zime?

Recepty

Za toto lahodné skoré ovocie vďačíme starým Rimanom, ktorí ich do Európy priniesli okolo 2. storočia n. l.

Dnešné odrody postupne vyšľachtili z divokej čerešne vtáčej a delíme ich na dva základné druhy - chrupky a srdcovky. Chrupky sú tvrdšie, vhodné aj na zmrazovanie, dužina srdcoviek je skôr mäkká, preto sa musia skonzumovať čo najskôr. Čerešne v kuchyni využívame mnohorako: na koláče, bublaniny, ovocné poháre, zmrzliny, kompóty, vyrábajú sa z nich rôzne nápoje. Vedia na seba viazať škodlivé látky, ktoré sa potom ľahšie vylučujú z tela. Znižujú hladinu kyseliny močovej v krvi, pomáhajú proti zápche, redukujú tuk a majú pozitívny vplyv na pokožku.

Konzervácia čerešní
Ideálna je konzumácia čerstvých čerešní, ale pre krátku trvanlivosť ich obyčajne konzervujeme zaváraním, mrazením, kandizovaním alebo sušením.

Dobrá rada nad zlato
Ak čerešne uchovávate v chladničke, nedávajte ich do blízkosti aromatických potravín, pretože potom preberajú ich pach. Čerešne nikdy nezapíjajte, aj keď po ich konzumácii často nastúpi pocit smädu.

Rýchly recept: Medové čerešne
1 kg čerešní • asi 400 g medu • šľahačka

Postup:
1. Do kastróla dáme med a necháme ho prehriať. Pridáme opláchnuté čerešne a všetko krátko povaríme. Naberačkou plníme poháre čerešňami a teplou medovou šťavou.
2. Zakryjeme viečkami a sterilizujeme 15 minút pri 85 °C. Volíme malé poháre, aby sme obsah po otvorení rýchlo spotrebovali. Podávame ako dezert ozdobené nesladenou šľahačkou.

Čo sa skrýva v čerešniach
Čerešne obsahujú 80 % vody, ďalej ovocný cukor, vitamíny C, B2, A a minerály, z ktorých najdôležitejší je horčík, železo, draslík, kremík, jód a trieslovina. Neželaným návštevníkom v ich dužine sú malé biele červíky, ktorých sa zbavíte tak, že ich namočíte do misky s vodou.

Tip lenivého labužníka:
Čerešňové cukríky pripravíte tak, že namiesto kôstky vložte do čerešne mandľu, napichnite na špáradlo a namočte v čokoláde rozpustenej so stuženým tukom. Nechajte na alobale obschnúť a skladujte v chladničke.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK