Presunúť na hlavný obsah

Pokušenie v bielom. S jahodami. Mňam!

Recepty

Jahody síce ešte v záhradke nenájdete, ale v obchode už sú prvé sezónne zásoby. Skúste ich využiť pri tomto výnimočnom dezerte.

Jahodové pokušenie v bielom

Suroviny:

Na cesto:
- 4 vajcia
- 120 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- štipka soli
- nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
- 180 g hladkej múky
- 2 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva
- 100 g nastrúhaných mandlí
- 100 g bielej čokolády nasekanej na malé kúsky
- 120 g rozpusteného masla

Na náplň:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 2 balíčky Smeta-fixu
- 150 g jahôd nakrájaných na malé kúsky

Na ozdobenie:
- 100 g bielej čokolády
- 8 jahôd

Postup:
Na prípravu cesta ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni vajcia s cukrom, vanilínovým cukrom, soľou a citrónovou kôrou do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom a spolu s mandľami, čokoládou a maslom ručne vmiešame do hmoty. Cesto rozotrieme na vymastený a vysypaný plech. Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme (v elektrickej rúre pri 180 °C, v teplovzdušnej pri 160 °C a v plynovej na stupni 3) asi 30 minút. Korpus necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť a po vychladnutí ho raz pozdĺžne prekrojíme. Na prípravu náplne ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni smotanu so Smeta-fixom dotuha. Polovicu šľahačky nanesieme na korpus a na povrch poukladáme jahody. Zakryjeme druhým plátom korpusu a opatrne pritlačíme. Tortu potrieme zvyškom šľahačky. Jahody na ozdobenie torty namočíme do 10 g rozpustenej bielej čokolády a necháme stuhnúť.

Náš tip: Zo zvyšnej čokolády vytvoríme nožom hoblinky, ktorými ozdobíme povrch torty, ozdobíme jahodami a až do podávania uložíme do chladničky.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr. Oetker