Presunúť na hlavný obsah

Veľkonočné judášky?! Nie, tieto koláče naozaj nezradia

Recepty

Veľký piatok by síce mal byť dňom pôstu a pokoja. Ale ak ešte nemáte napečené, máme pre vás niečo tematické - veľkonočné judášky!

Veľkonočné judášky

Suroviny:
- Cesto na 12 kusov:
- 1 balenie zmesi na buchty
- 200 ml vlažného mlieka
- 150 g rozpusteného vychladnutého masla
- pol KL rumovej arómy
- 50 g hrozienok
- Na ozdobenie:
- 50 g plátkov mandlí
- 1 rozšľahané vajce

Postup:
Na prípravu cesta pridáme do zmesi na buchty mlieko, maslo, arómu, hrozienka a ručne vareškou vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 45 až 60 minút vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 12 dielov, ktoré vyváľame na valčeky s dĺžkou 20 cm a vytvarujeme do špirály a rôznych iných tvarov. Položíme na vymastený plech a necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme plátkami mandlí a vložíme do predhriatej do rúry. Pečieme asi 25 minút (v elektrickej rúre pri 180 °C, v teplovzdušnej pri 160 °C a v plynovej na stupni 3-4).

Náš tip: Judášky môžeme podľa chuti potrieť medom alebo maslom. Judášky po vychladnutí posypeme vanilkovým cukrom zmiešaným s 1 zarovnanou PL práškového cukru.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr. Oetker