Lievance s ovocím - do slávnostného menu ako sladká bodka
Za dobrou hostinou nesmie chýbať sladká bodka v podobe tvarohových lievancov s ovocím.
Domáce lievance s brusnicami a javorovým sirupom
Suroviny:
- 240 g hladkej múky
- 100 g oleja
- soľ
- 25 g kryštálového cukru
- 15 g droždia
- 40 g javorového sirupu
- 140 g termizovaného tvarohu
- 50 g vanilínového cukru
- citrónová kôra
- 120 g brusnicového kompótu
- 280 g mlieka
- 50 g čerstvých malín
- 150 g čerstvých jahôd
Postup:
Tvaroh zmiešame s vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou. Z droždia, mlieka, cukru, soli a múky urobíme kvások. Po nakysnutí kvásku pridáme vlažné mlieko, múku, vanilínový cukor a zarobíme hustejšie cesto ako na palacinky. Necháme ešte chvíľu kysnúť na teplom mieste. Lievance pečieme na panvici, hotové potrieme tvarohom a ukladáme na seba. Dozdobíme zvyškom vyšľahaného tvarohu, brusnicovým kompótom, čerstvým ovocím a prelejeme javorovým sirupom.
Náš tip: Namiesto kompótu môžeme použiť čerstvé ovocie.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Peter Šutta z vinárne Bakchus v Bratislave
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu