Jelení guláš je pochúťka - s karlovarskou knedľou dokonalá!
Guláš z diviny je delikatesa. Pokiaľ ho správne pripravíte, bude sa oblizovať nielen váš partner, ale aj ratolesti a vy sama.
Jelení guláš s karlovarskou knedľou
Suroviny:
- 1 kg jelenieho pliecka bez kosti
- 40 g šalotky
- 700 g bielej cibule
- 60 g bravčovej masti
- 90 g zelenej papriky
- 60 g rajčinového pretlaku
- 60 g červeného vína
- 20 g soli
- korenie na divinu
- čierne korenie mleté
- tymian
- petržlenová vňať
- 60 g údenej slaniny
- 4 vajcia
- 120 g mlieka
- 10 g mletej sladkej papriky
- 10 ks bieleho pečiva
- 80 g brusníc
- 10 g citrón
Postup:
Jelenie plece očistíme, nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme. Na masti speníme cibuľu do hneda, pridáme červenú papriku, rajčinový pretlak a urestujeme. Keď je zelenina mäkká, pridáme mäso, mletú červenú papriku, podlejeme červeným vínom a dusíme do mäkka. Rozvarená zelenina zahustí guláš, dochutíme tymianom, prípadne zahustíme nastrúhaným zemiakom.
Pečivo nakrájame na kocky, pridáme soľ, korenie a na slanine urestovanú cibuľu. Pridáme žĺtky, mlieko, pažítku a na záver zamiešame sneh z bielkov. Hmotu vytvarujeme do valčeka, zabalíme do čistej utierky, upevníme konce a varíme v osolenej vriacej vode asi 15 minút. Guláš pred podávaním dozdobíme plátkom citróna, bylinkami a brusnicovým kompótom a podávame s knedľou.
Náš tip: Namiesto tymianu môžeme použiť rozmarín, jedlo získa inú chuť.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Peter Šutta z vinárne Bakchus v Bratislave
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu