Presunúť na hlavný obsah

Recept: Medailóniky z daniela s gaštanovým nákypom na Portito omáčke

Recepty

Divinu dobre dopĺňa ovocie.

Pre 4 osoby potrebujeme:

600 g danielieho chrbta
soľ
korenie
0,5 dl oleja
50 g šípkového džemu
2 dl vína Portito rosso
30 g masla
1 pomaranč
škorica celá
2 PL silnej divinovej šťavy
8 baby hrušiek (môžu byť aj z konzervy)
100 g gaštanov
200 g bieleho pečiva
3 vajcia
30 g slaniny
pol cibule
soľ

Postup:
Danielí chrbát odblaníme, nakrájame na medailóniky, osolíme, okoreníme, podlejeme olejom a necháme uležať v chladničke aspoň 24 hodín. Po odležaní medailóniky sprudka opečieme z oboch strán a dáme dorobiť do rúry rozohriatej na 180 stupňov asi 8 minút.

Portito omáčka: šípkový džem urestujeme na masle, podlejeme Portitom rosso, pridáme pomarančovú šťavu, silnú divinovú šťavu a pomaly redukujeme do konzistencie omáčky. Nakoniec na chuť a lesk omáčky pridáme maslo. Prepasírujeme cez jemné sitko a omáčka je hotová.

Gaštanový nákyp: Biele pečivo nakrájame na drobné kocky, jemne ho presušíme v rúre, aby neviazalo veľa tekutiny, pridáme žĺtky, z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme trošku mlieka, nasekané gaštany, urestovanú slaninku s cibuľkou, dochutíme soľou, muškátovým orechom. Hmotu dáme do zapekacích misiek, ktoré vopred vymastíme maslom a posypeme strúhankou. Nákyp pečieme pri 180 stupňoch asi 15-20 minút.

Náš tip:
Gaštany zvýrazňujú chuť daniela a nákyp z nich dokonale ladí s portitovou omáčkou.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Branislav Križan, šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave
Foto: Marek Velček pre Pravdu