Burgundské hovädzie - po tejto dobrote sa len tak zapráši
Boeuf bourguignon zasa značí hovädzie na slávnom červenom burgundskom víne.
Burgundské hovädzie
Suroviny:
- pol fľaše burgundského červeného vína
- 1,5 kg jemného hovädzieho mäsa
- 200 g údenej slaniny
- 400 g mrkvy
- 400 g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 1 vetvička tymianu
- 4 PL arašidového oleja
- petržlenová vňať
- múka
- soľ
- čierne korenie
- 1 – 2 kocky hovädzieho bujónu
Postup:
Na oleji opečieme na väčšie kúsky nakrájané hovädzie mäso, na kocky nakrájanú slaninu, mrkvu, cibuľu a cesnak. Keď je mäso dozlatista opečené, poprášime ho múkou a premiešame. Celú zmes polejeme vínom, osolíme a pridáme čierne korenie a bobkový list. Necháme dusiť 2,5 hodiny. Na záver pridáme kocky bujónu. Ako prílohu podávame cestoviny, ryžu alebo varené zemiaky.
Náš tip: Počas varenia môžeme do tohto tradičného francúzskeho jedla pridať rôzne druhy čerstvých byliniek, napríklad rozmarín.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravila: Mária Jergušová, šéfkuchárka Beer Palace v Bratislave
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu