Zopár tipov ako schudnúť
Upravte si svoj jedálniček tak, aby sa nedostavil neželaný jo-jo efekt. Chudnúť budete pomalšie, ale zdravšie a najmä trvalejšie.
Tu je zopár tipov:
1. Slnečnicový či repkový olej do šalátov vymeňte za olivový.
2. Veľa, preveľa pite. Ak ste to doteraz zanedbávali, je čas s tým začať. Kto pije, ľahšie chudne. Na pocit smädu zabudnite, vtedy už je neskoro - napite sa vždy, keď vám to napadne. Povolená je číra voda, nesladené minerálky, bylinkové a ovocné čaje. Stopercentné džúsy pite len doobeda, rovnako aj ovocie.
3. Dbajte na to, aby sa na tanieri (na obed aj pri večeri) nachádzala akákoľvek zelenina a na desiatu si povinne doprajte jeden kus ovocia. Večer si spočítajte, koľko drahocenných vitamínov ste počas dňa prijali.
4. Vylúčte zo stravy chlieb, prípadne ak sa ho neviete vzdať, nahraďte ho celozrnným (pozor, nie viaczrnným).
5. Áno, syr je zdravý, jedzte ho, ale pozor na tučné syry – ubližujú, priberá sa z nich. Jedzte tavené syry, mozarellu light a 30 percentný plátkový syr.
6. Nemusíte jesť päťkrát denne. Môže to byť aj častejšie, dôležitá však je pravidelnosť, aby si žalúdok prestal robiť zásoby.
7. Biela múka by sa mala stať tabu, niečo, čo si doprajete skutočne len výnimočne. Rovnako je na tom cukor, vyprážané, údené a bravčové jedlá.
8. Snažte sa čo najčastejšie, ako to pôjde jesť ryby a ak cestoviny, tak jedine grahamové, špaldové a z tvrdej pšenice.
9. Spomedzi zeleniny jedzte kukuricu len "vo vážny sviatok", všetky druhy orechov sa snažte skonzumovať na raňajky, prípadne na desiatu (žalúdok ich dlho trávi) a kalorický banán by sa mal spájať tiež len s rannými hodinami.
Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK