Presunúť na hlavný obsah

V krajine hranoliek sa zaujímajú o varenie. Ale nie pri šporáku

Lifestyle

Vo Veľkej Británii sa začali množiť rozličné kuchárske knihy a pribúda aj kulinárskych programov.

V krajine "fish and chips" (smažená ryba a hranolky to signalizuje nový a vážny záujem o gastronómiu, napísala agentúra AFP. Briti ale stále majú problém postaviť sa doma k vlastnému sporáku.

Známy šéfkuchár Jamie Oliver, ktorý odštartoval v roku 1998 v televízii program o ľahkom varení a stal sa hviezdou z obrazovky, predal za tri mesiace viac ako milión exemplárov svojej poslednej knihy Jamie´s 30-minute meals. Kniha ponúka sériu receptov, ktoré sa dajú pripraviť ani nie za polhodinku

Podľa Martina Carahera, špecialistu na výživu na londýnskej univerzite, sa ľudia síce pozerajú na šéfkuchára v televízii, ale doma sa nutne nepúšťajú do toho, čo videli na obrazovke. Samozrejme, že sa "nikdy okolo kuchyne netočilo toľko záujmu a nikdy sa toľko nehovorilo o jedle", ale "je to trochu ako pornografia, pozeráme sa na to, ale doma si ju nutne nezavádzame," hovorí Caraher.

Podľa Carahera vládne britskej kulinárskej kultúre praktickosť. "Aj doma sa často len otvoria krabičky s jedlom a nenosia sa tam suroviny," hovorí. V supermarketoch sa bežne nájde umytá, olúpaná a nakrájaná zelenina uložená do sáčkov, ale bežným štandardom Britov sú hotové jedlá, ktoré sa doma len ohrejú.

Kanaďanka Marie Rayner sa spolieha na to, že ľudia sa snažia šetriť a povzbudzuje ich, aby si stúpli k šporáku a nechali sa inšpirovať množstvom televíznych šéfkuchárov ako je Jamie Olive, Nigella Lawson, Gordon Ramsay alebo Heston Blumenthal, ktorých programy sa vyvážajú už aj do Francúzska. "Ukazujú nám, že je možné skutočne dobre variť bez veľkého úsilia a často s minimálnymi nákladmi," zdôraznila.

Keď táto Kanaďanka pred desiatimi rokmi prišla do Britského kráľovstva, čakala, že tu nájde "strašné" jedlo a myslela si, že Briti nevedia uvariť nič iné ako roastbíf. "Našla som kvalitné mäso a štyri výborné produkty," tvrdí 51-ročná odborníčka, ktorá sa v jednom z najpopulárnejších kulinárskych blogov snaží odbúrať mýty panujúce o anglickej kuchyni.

Televízni šéfkuchári ako Jamie Oliver prispeli k zviditeľneniu britskej kuchyne, myslí si Francúz Jean-Christophe Slowik, ktorý od roku 2007 vlastní londýnsku reštauráciu Absinthe. Predtým dvadsať rokov pracoval pre šéfkuchára Marka Pierra Whita, ktorý je vo Veľkej Británii najmladším držiteľom troch michelinovských hviezdičiek.

Podľa Slowika urobila britská gastronómia v posledných desiatich rokoch obrovský skok najmä vďaka miestnym výrobkom, ktoré on používa vo svojej francúzskej reštaurácii z 80 až 85 percent. O britskej kuchyni však panujú stále rozličné klišé, čo je "bremeno, ktorého sa dá zbaviť len veľmi ťažko", povzdychol si.

Text: ČTK
Ilustračné foto: ORANGE (na fotografii americký šéfkuchár Bob Blumer)