Máte problémy s pleťou? Jedzte farebnejšie
Aké ovocie a zelenina vám viditeľne oživia pleť?
Čím viac červeného a žltého ovocia a zeleniny zjete, tým viac vašu pleť rozžiarite. Vedci z Univerzity v Bristole sa vo výskume zamerali na to, ako súvisí farba konzumovaného ovocia a zeleniny s kvalitou pokožky.
Predovšetkým karotenoidy a antioxidanty v žltej a červenej zelenine a ovocí majú pozitívny vplyv na kvalitu kože. Výskum dokonca priniesol informáciu, že ľudia s peknou a zdravou pleťou majú v organizme väčšie množstvo karotenoidov. Tieto látky sa v značnej miere nachádzajú v paprike, špenáte, mangu, paradajke, kukurici a melóne.
Na červeno sfarbené potraviny ako rajčiny, mrkva a melón sú zase bohaté na antioxidanty, ktoré sa podpisujú pod zdravý vzhľad pokožky. Antioxidanty navyše pokožku chránia aj pred nepriaznivými účinkami slnečného žiarenia.
Mrkva navyše obsahuje aj vitamíny C a E, ktoré pomáhajú v prevencii pred vznikom mimických vrások. Ak máte pocit, že vaše pleť je počas zimy výrazne bledá, skúste mrkvovú kúru a každé ráno si doprajte mrkvovú šťavu.
Výsledky výskumu uverejnil mesačník Evolution and Human Behavior.
Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock