Presunúť na hlavný obsah

Pre novoročných hostí: Pripravte anglický rozbíf

Recepty

V prípade nečakanej novoročnej návštevy možno pomocou majonézy vytvoriť niekoľko chutných jedál.

Ružový anglický rozbif

Suroviny:
- 1 kg hovädzej roštenky
- 6 PL oleja
- 2 PL kečupu
- 2 PL horčice
- vetvička tymianu
- vetvička rozmarínu
- čerstvo mleté korenie
- soľ
- 80 g mrkvy
- 80 g zeleru
- 80 g cibule
- 80 g petržlenovej vňate
- 4 PL majonézy

Postup:
Roštenku opláchneme, tukové krytie nakrájame na štvorčeky, osolíme, okoreníme, votrieme horčicu s kečupom a lyžicou oleja, posypeme bylinkami a necháme odležať (minimálne hodinu, najlepšie cez noc). Rozohrejeme panvicu s 3 lyžicami oleja a restujeme na ňom na jemno nastrúhanú koreňovú zeleninu a cibuľu. Restujeme do zlatistej karamelovej farby. Potom preložíme do pekáča, v ktorom budeme piecť roštenku. Roštenku sprudka restujeme na zvyšných 2 lyžiciach oleja z oboch strán (najprv restujeme stranu s tukovým krytím) potom vložíme do pekáča so zeleninou, pridáme 2 strúčiky cesnaku a pekáč vložíme do rozohriatej rúry (na 190 °C) a pečieme 35 minút. Vnútri zostane mäso ružové. Po upečení mäso zaťažíme a necháme vychladnúť (najlepšie cez noc). Pred podávaním krájame na tenké plátky, aranžujeme na misu alebo z nich urobíme jednohubky a podávame s omáčkou. Omáčku pripravíme tak, že upečenú zeleninu aj so šťavou z mäsa dáme do nádoby, pridáme majonézu a ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu. Podľa potreby dochutíme soľou.

Náš tip: Veľmi atraktívne sú jednohubky zo zemiakových lupienkov, na ktoré dáme tenký plátok avokáda, tenký plátok rozbifu, trochu z omáčky a ozdobíme farebnou bylinkou. Chuť mäsa s omáčkou nádherne doplní chrupnutie lupienka.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: HELLMANN´S